Saturday , April 27 2024

Delir electoral al lui Putin: Economia Rusiei este prima din Europa și a cincea din lume

Președintele rus, Vladimir Putin, a afirmat joi că, în ciuda sancțiunilor, economia rusă este prima din Europa și a cincea din lume, informează EFE, care menționează că șeful de la Kremlin a făcut aceste declarații în timpul unei vizite în orașul Habarovsk, în cadrul unui turneu cu caracter evident electoral în Orientul Îndepărtat rus.


“Se pare că ne sugrumă și ne presează din toate părțile, dar în ceea ce privește volumul economiei în ansamblu suntem primii din Europa. Am depășit Germania și ne-am clasat pe locul cinci în lume: China, Statele Unite, India, Japonia, Rusia. În Europa, numărul unu”, a spus Putin.

Președintele rus a ajuns la Habarovsk după ce anterior s-a aflat în regiunea autonomă Ciukotka, prima etapă a turneului său în Orientul Îndepărtat rus, care coincide cu începutul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din martie în care candidează pentru realegere, pentru un mandat de șase ani.

Conform amendamentelor constituționale aprobate în 2020, Putin, în vârstă de 71 de ani, a cărui victorie la alegerile din martie este considerată de la sine înțeles, ar putea candida și la alegerile prezidențiale din 2030.

PIB-ul Rusiei este de fapt mai mic decât cel al Italiei

 În pofida comentariilor sale despre „volumul în ansamblu” al economiei ruse, datele oficiale arată că Rusia este a cincea țară din Europa în ceea ce privește Produsul Intern Brut, în spatele Germaniei (4,42 trilioane de dolari), Marii Britanii (3,32 trilioane), Franței (3,04 trilioane) și Italiei (2,18 trilioane), relatează HotNews.

PIB-ul Rusiei s-a ridicat anul trecut la 1,86 trilioane de dolari, potrivit datelor publicate de Fondul Monetar Internațional. De asemenea, la nivel mondial Rusia se plasează la acest capitol abia pe poziția a 11-a, fiind depășită și de Brazilia și Canada, fiecare cu un PIB de aproximativ 2,1 trilioane de dolari.

Rusiei îi urmează imediat în clasament Mexicul, cu un PIB de 1,81 de trilioane de dolari.

Jason Furman, un reputat economist de la Universitatea Harvard și fost consilier al președintelui american Barack Obama, afirma cu doar două zile înainte ca Putin să declanșeze războiul din Ucraina că economia Rusiei „este practic o benzinărie mare” și „incredibil de neimportantă pentru economia globală, cu excepția gazelor naturale și petrolului”.

Cu toate acestea, în pofida dificultăților provocate de sancțiunile occidentale, economia rusă s-a dovedit mai rezilientă decât se așteptau numeroși economiști.

Vezi si

Varșovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbații de vârsta mobilizării

Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunțat că țara sa este pregătită să ajute Ucraina …