Sunday , May 19 2024

Cutremur la vârful procuraturii generale și al principalului serviciu secret din Ucraina, din cauza eșecurilor de la Herson

În seara zilei de 17 iulie, președintele Volodimir Zelenski a revocat-o pe Irina Venediktova din funcția de procuror general al Ucrainei și, de asemenea, l-a revocat pe Ivan Bakanov din funcția de șef al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). Decretele aferente – nr. 499/2022, nr. 500/2022 și nr. 501/2022 – au fost publicate pe site-ul Președintelui.

Ivan Bakanov si Irina Venediktova

Care sunt motivele oficiale ale suspendărilor? Foarte multe detalii nu au fost oferite publicului în afara unor formulări simpliste, generaliste și care, în mod evident, nu aduc prea multă lumină cazurilor. Oficial, Zelenski a suspendat-o pe Irina Valentinivna Venediktova în conformitate cu legea „Cu privire la regimul juridic al legii marțiale”, dar ce anume a cauzat demiterea procurorului general este încă necunoscut.

Și în ceea ce privește motivul pentru care Zelenski l-a îndepărtat pe Ivan Ghenadiovici Bakanov de la îndeplinirea atribuțiilor de șef al SBU, acesta a fost explicat inițial doar printr-o formulare juridică, legat de articolul 47 din Statutul Disciplinar al Forțelor Armate care prevede: „Eșecul (executarea necorespunzătoare) a atribuțiilor oficiale care a dus la victime umane sau alte consecințe grave sau a creat amenințarea unor astfel de consecințe constituie motiv pentru îndepărtarea unui astfel de militar din atribuțiile oficiale”.
Ulterior, Zelenski și-a explicat președintele „deciziile de personal” într-o postare pe Telegram, dar chiar și așa nu este foarte clar cât anume revine din responsabilitate lui Bakanov și cât cade în sarcina Venediktovei.

În discursul său video – altminteri deja „tradițional” de seară – președintele Volodimir Zelenski a explicat motivele demiterii Irinei Venediktova și demiterii lui Ivan Bakanov din funcție. Potrivit șefului statului, au fost înregistrate 651 de procese penale privind înalta trădare și activități de colaborare ale angajaților parchetului, cercetării preliminare și altor organe de drept. În special, peste 60 de angajați ai parchetului și ai SBU au rămas în teritoriul ocupat și lucrează împotriva Ucrainei. „O astfel de serie de crime împotriva fundamentelor securității naționale a statului și legăturile înregistrate între angajații forțelor de securitate ale Ucrainei și serviciile speciale ale Rusiei pun întrebări foarte serioase liderilor relevanți. Fiecare dintre aceste întrebări va primi un răspuns adecvat. Astăzi, am luat decizia de a-l demite pe procurorul general și de a-l înlătura pe șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei”, a spus Zelenski.

După demiterea lui Irina Venediktova, președintele l-a numit pe adjunctul acesteia, Oleksii Yuriovici Simonenco, în funcția de procuror general interimar. Acesta a fost cel care – de fapt, cu câteva luni înaintea războiului și în condițiile în care popularitatea lui Zelenski era în cădere accentuată – a semnat plângerea împotriva fostului președinte Petro Poroșenko, dorindu-se a fi un mesaj clar cu privire la „cine este șeful” în Ucraina.

Oleksii Yuriovici Simonenco

Simonenco are 45 de ani, originar din Chuguiev, regiunea Harkov, a absolvit Academia Națională de Drept din Ucraina, numită după Iaroslav cel Înțelept iar din mai 1998 până în martie 2006 a lucrat în biroul procurorului din Kiev: stagiar în funcția de procuror asistent, procuror asistent, anchetator al parchetului din raionul Vatutinsky din Kiev, procuratura de investigații din raioanele Desnyanskyi și Obolonskyi din Kiev; procuror asistent principal, investigator principal al parchetului din raionul Obolon din Kiev. Din martie 2006 până în mai 2010, a lucrat în procuratura din regiunea Kiev: investigator în cazuri deosebit de importante ale departamentului de investigații al departamentului de investigații al parchetului din regiunea Kiev; asistent principal al procurorului din regiunea Kiev în probleme de sprijin juridic; șeful departamentului de investigații al departamentului de investigații; șef adjunct, șef al departamentului pentru supravegherea investigațiilor cauzelor penale de către anchetatorii parchetului departamentului de investigații al parchetului din regiunea Kiev. Jurnaliștii Bihus.info – citați de mai multe medii cernăuțene -au scris că Oleksii Simonenco a lucrat în SBU pe vremea când la președinția Ucrainei se afla Viktor Ianukovici (confirmate de cele menționate în CV-ul lui Simonenco de pe site-ul Procuraturii Generale, unde se indică faptul că a lucrat în SBU în posturi de ofițer în perioada 2010-2018) și chiar a primit premii de la președintele fugar și apoi șeful SBU Valeri Horoșcovschi. Din 27 martie 2020 era procuror șef adjunct al Ucrainei.

Este de amintit că în mass-media ucraineană era vehiculată informația că președintele Volodimir Zelenski intenționa să-l destituie pe Ivan Bakanov din funcția de șef al SBU din cauza unei serii de operațiuni nereușite și pierderi în Herson. Numai că Zelenski a spus, într-o primă etapă, că nu intenționează să schimbe șeful SBU și dacă ar fi vrut să-l dea afară pe Ivan Bakanov, ar fi făcut-o cu mult timp în urmă. În rețelele sociale, se presupune că, totuși, Zelenski fusese nemulțumit de activitățile lui Bakanov la începutul invaziei pe scară largă și de eșecul din regiunea Herson. În ceea ce privește înlocuirea șefului SBU, încă nu există informații despre aceasta pe site-ul președintelui.

Această regiune de circa 28 de mii kmp era singura care se învecina cu Crimeea ocupată de ruși din 2014 și singura din Ucraina care – alături de Crimeea – avea ieșire la Marea Neagră și la Marea Azov deopotrivă. Deși slab populată – în afara centrului regional Herson care numără peste 250 de mii de locuitori, niciun alt oraș din regiunea respectivă nu are măcar 50 de mii de locuitori iar numărul total al populației, aflat în continuă scădere de vreo trei decenii încoace, nu depășește 1,1 milioane locuitori – regiunea este de o importanță vitală având în vedere nu doar proximitatea față de Crimeea, cât faptul că gura de vărsare a marelui fluviu Nipru și o parte considerabilă din cursul inferior al acestuia este pe teritoriul regiunii Herson.

Vecinătatea imediată de o altă regiune sudică, Nikolaev (Mykolaiv, denumirea ucrainizată) al cărei centru regional are o populație situată între 400 și 500 de mii de locuitori fiind la gura de vărsare a Bugului face din Herson un „cap de pod” foarte important pentru continuarea invaziei ruse în sudul Ucrainei. Cu toate că încercările de înjghebare a unei republici populare a Hersonului pe modelul de la Donețsk și Lungansk nu au avut doar succese, se pare că până la urmă – în ciuda unor interesante și riscante misiuni pe care serviciile de securitate ale Ucrainei le desfășoară și care au avut câteva rezultate – o republică s-a putut forma acolo, cu concursul unor funcționari, inclusiv a unui parlamentar ucrainean.

Părând a masca eșecul legat de formarea – fie și de o manieră stângace – a Republicii Populare a Hersonului, ucrainenii mai anunță din când în când că ba un atentat împotriva unui oficial trădător a avut succes, ba vreo acțiune militară. Luni, spre exemplu, a fost dată publicității o știre în țara vecină cum că avioanele de atac ucrainene au provocat de două ori daune la un punct de aprovizionare cu muniție, arme și echipamente inamice în zona Blagodatni și Davidov Brod din regiunea Herson. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Zelenski recunoaşte o lipsă de oameni şi o problemă de “moral” al trupelor

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a recunoscut vineri, într-un interviu acordat AFP, că ţara sa duce …