Tuesday , March 5 2024

Circa 100 de turişti, blocaţi de o săptămână într-un sat din Bolivia, din cauza unui conflict social

Aproximativ 100 de turişti străini, majoritatea francezi, erau blocaţi de aproape o săptămână în oraşul minier Potosi, din Bolivia, paralizat de un conflict social, relatează AFP.
“Sunt persoane care suferă de altitudine, sau asmatici. Am mers la Crucea Roşie, care ne-a dat oxigen: ni s-a recomandat să coborâm rapid. Dar pentru a coborî trebuie să putem ieşi …”, s-a plâns Pascal Goujot, un francez blocat împreună cu cei doi copii ai săi.
Pentru a noua zi consecutiv, profesori, ţărani şi mineri au blocat străzile către Potosi şi împiedică accesul în acest oraş cu 160.000 de locuitori, situat la 4.000 de metri altitudine. Aceştia cer puterii centrale să investească în regiune, în special pentru o şosea şi un aeroport.
Conflictul nu pare să se amelioreze.
În oraş, poliţia şi armata sunt extrem de discrete, Guvernul lui Evo Morales dorind să evite cu orice preţ ca situaţia să se agraveze în acest oraş, unde primarul face parte din opoziţie.
“Am mers la poliţie, la militari. Mi-au spus că nu pot face nimic şi că dacă ies pe străzi va fi un război civil”, a afirmat o franţuzoaică, Lumzira Giniot.
Consulatul francez care dă asigurări că este în “contact permanent” cu turiştii, cu familiile lor şi autorităţile din Bolivia, le-a cerut oamenilor blocaţi să fie “calmi, să aibă răbdare şi să fie discreţi” în aşteptarea unei detensionări a situaţiei care să le permită să iasă din Potosi pe cale terestră sau aeriană.
Francezii sunt cei mai numeroşi, dar sunt şi cetăţeni spanioli, elveţieni, americani, japonezi, brazilieni, argentinieni, chilieni, italieni şi canadieni, potrivit unei surse diplomatice.

Vezi si

Rusia a înregistrat în februarie cea mai mare rată a pierderilor în rândul trupelor sale de la începutul războiului

Mai mulți soldați ruși au fost uciși și răniți zilnic în Ucraina în luna februarie …