Friday , April 26 2024

Aviz pozitiv al Curţii Constituţionale moldovene pentru dizolvarea Parlamentului

Curtea Constitutionala a R. Moldova a dat unda verde dizolvarii Parlamentului

Curtea Constituţională din R. Moldova a constatat, marţi, existenţa condiţiilor care justifică necesitatea dizolvării Parlamentului, preşedintele instanţei precizând că şeful interimar al statului este obligat să emită decretul de dizolvare a Legislativului, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit avizului Curţii, dizolvarea Parlamentului este justificată de eşecul încercărilor de alegere a unui şef al statului în şedinţele din 10 noiembrie 2009 şi 7 decembrie 2009.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere, a declarat că, în baza acestui aviz, preşedintele interimar al ţării, Mihai Ghimpu, este obligat să emită decretul privind dizolvarea Parlamentului.

Tot în şedinţa de marţi, Curtea a refuzat să examineze propunerea de repetare a referendumului constituţional peste o lună, conform paginii electronice a agenţiei Infotag.

Tot marţi, judecătorul Victor Puşcaş solicitase amânarea şedinţei, dar, după deliberări, magistraţii au respins propunerea şi au decis să continue şedinţa.

“Potrivit jurisdicţiei constituţionale, am dreptul să cer amînarea şedinţei pentru ziua de joi. Articolul 135 din Constituţie confirmă că una dintre atribuţiile Curţii este de a examina rezultatele referendumului constituţional, care poate fi declarat valabil, nevalabil sau nul. În caz că referendumul este declarat nul, atunci Comisia Electorală Centrală este obligată să organizeze peste o lună un nou referendum. Rezultatele referendumului din 5 septembrie au legătură directă cu circumstanţele de dizolvare a Parlamentului şi din acest motiv cer examinarea lor de urgenţă în plenul Curţii”, a declarat Puşcaş.

Reprezentanţii Preşedinţiei şi Parlamentului la CC au apreciat însă că nu este există o legătură între cele două subiecte, iar Curtea ar trebui să decidă în şedinţa de marţi dacă există condiţiile necesare pentru dizolvarea Parlamentului. Poziţia a fost susţinută şi de reprezentanţii Partidului Comuniştilor şi Partidului Democrat, în timp ce ministrul adjunct al Justiţiei, Gheorghe Susarenco, a apreciat că solicitarea lui Puşcaş se încadrează în limitele legii.

Referendumul constituţional din 5 septembrie, referitor la modalitatea de alegere a preşedintelui, a fost invalidat din cauza prezenţei scăzute la vot. Conform Constituţiei, preşedintele R.Moldova este ales de Parlament, iar alegătorii au fost chemaţi la urne pentru a îşi exprima opinia în legătură cu alegerea directă a şefului statului.

Vezi si

Varșovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbații de vârsta mobilizării

Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunțat că țara sa este pregătită să ajute Ucraina …