Saturday , June 22 2024

37 de formații din Suceava, Ucraina, Moldova, Polonia și Ungaria participă la Festivalul „Întâlniri Bucovinene”. A fost lansată oficial Stațiunea Turistică Bucovina

Cea de-a XXXIV-a ediție a Festivalului Internațional „Întâlniri Bucovinene” a debutat vineri, 21 iulie, la Câmpulung Moldovenesc, ocazie cu care numeroase formații folclorice din țara noastră, dar și din Polonia, Ungaria, Republica Moldova și din Ucraina au putut fi văzute de turiști și de localnici, deopotrivă. La ediția de anul acesta participă 37 de formații din județul Suceava, dar și din Ucraina, Republica Moldova, Polonia și Ungaria. Ca la fiecare ediție, festivalul a debutat cu parada portului popular.

Ca și la alte ediții precedente, deschiderea a aparținut buciumașilor din Câmpulung Moldovenesc, urmați de proprietarii unor câini ciobănești de toată frumusețea pentru ca în urmă să vină trăsuri și căruțe cu oameni îmbrăcați în costume populare.

În deschiderea festivalului, printre cei care au intrat în marea horă la care au dansat toți participanții la festival a fost și președintele Consiliului Județean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur. De fapt, la eveniment au fost mulți dintre primarii localităților din zona de munte, parte din ei având atât straie populare, cât și eșarfele tricolore specifice unor ceremonii.

Iar după ce a compus pe loc mai multe strigături, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat la Câmpulung Moldovenesc, în deschiderea Festivalului Internațional de Folclor „Întâlniri Bucovinene”, că „m-am înfierbântat puțin în hora asta mare a Câmpulungului, dar să știți că și asta face parte din viață… mi-s dragi și cei care mă critică pentru că fac ceea ce-mi place”. Strigătura lui Gheorghe Flutur care a reținut atenția a fost: „Vai de mine, mor de cald. Nu am o baltă să mă scald. Este una lângă noi, da-i plină de broaște moi. Este una mai departe, dar îi plină de broaște moarte. M-aș băga și m-aș scălda, dar mă tem că m-oi ’neca”.

Ulterior, Gheorghe Flutur a spus că el „vine din filmul ăsta al Bucovinei” și că Bucovina trebuie iubită, promovată și vizitată. „Cred că și prin cultură și prin tradiții și folclor putem să devenim mai puternici”, iar prin Festivalul Întâlniri Bucovinene, municipiul Câmpulung Moldovenesc devine pentru trei zile o capitală culturală.

Pe de altă parte, abordându-se lucrurile mai pragmatic, Municipiul Câmpulung Moldovenesc a găzduit lansarea oficială a Stațiunii Turistice Bucovina, odată cu deschiderea Festivalului Internațional de Folclor „Întâlniri Bucovinene”. Cu această ocazie, șeful administrației județene a anunțat lansarea noii stațiuni turistice în cadrul Organizației de Management a Destinației „Bucovina”. La evenimentul de vineri au fost prezenți – pe lângă președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, și primarul din Câmpulung Moldovenesc – deputatul Angelica Fădor, administratorul public al județului Irina Vasilciuc, vicepreședintele CJ Suceava, Niculai Barbă, precum și primari ai stațiunilor turistice de interes local și național din județ. (D.P.)

Vezi si

Gala Olimpicilor Ștefaniști 2024, la final de an școlar (FOTO)

Titlul de ELEVUL ȘTEFANIST AL ANULUI 2024, însoțit de distincția supremă a instituției,  DIPLOMA și …