Wednesday , May 29 2024

Autorul masacrului de la Toulouse a fost incercuit. Vezi cum a reusit politia sa dea de urma lui

Suspectul în cazul crimelor comise la şcoala evreiască de la Toulouse şi în oraşul Montauban a fost încolţit de poliţie la primele ore ale dimineţii (03.00 ora locala). Un schimb de focuri a izbucnit şi trei poliţişti au fost răniţi. Suspectul a spus oamenilor legii că “a vrut să răzbune copiii palestinieni”, a anunţat ministrul francez de Interne, Claude Gueant, citat de AFP.
Suspectul era cunoscut de poliţiştii din Toulouse pentru mici infracţiuni, scrie Le Figaro. El are 24 de ani, naţionalitate franceză şi origine algeriană.
El susţine că face parte din Al-Qaida si a fost înconjurat miercuri dimineaţă de RAID, o unitate de elită a poliţiei franceze, la Toulouse (sud-vest), fiind suspectat că ar fi autorul celor şapte asasinate comise de un atacator pe scuter în oraş şi în regiune, au anunţat surse apropiate anchetei, scrie Mediafax.

În jurul orei 5.45 (6.45, ora României), au fost auzite focuri de armă în jurul casei din cartierul Cote pavee, unde acest locuitor din Toulouse de origine magrebiană, care pare să fi participat la jihad (războiul sfânt) în zonele de la frontiera afgano-pakistaneză, s-a retras la primul etaj.
Anchetatorii sunt încrezători că acest bărbat este autorul asasinării a trei copii evrei, a unui rabin şi a trei militari, pe 11, 15 şi 19 martie, la Toulouse şi Montauban.

Suspectul ar fi efectuat un sejur în regiunea situată la frontiera între Pakistan şi Afganistan, un fief al reţelei teroriste Al-Qaida.

“În discuţia sa cu RAID, el se revendică din Al-Qaida”, a declarat o sursă apropiată anchetei.

Potrivit ministrului francez de Interne, Claude Gueant, sosit la faţa locului, suspectul “are legături” cu salafişti şi jihadişti şi a “declarat că a vrut să răzbune copiii palestinieni şi să atace armata franceză”.

“Această persoană a efectuat sejururi în Afganistan şi Pakistan în trecut”, susţine “că este mujahedin” şi “că face parte din Al-Qaida”, a adăugat el.

Fratele suspectului a fost arestat, a mai precizat ministrul. Mama sa este prezentă la locul operaţiunii şi “nu a vrut să intre în contact cu el”, a afirmat o sursă din poliţie.

Anchetatorii “sunt siguri că au de-a face cu autorul crimelor”, a adăugat sursa.

Ancheta care a permis găsirea principalului suspect în cazul crimelor din sud-vestul Franţei a înregistrat un progres semnificativ în momentul în care poliţiştii au identificat adresa IP a fratelui său, au declarat miercuri surse apropiate anchetei, citate de AFP. Printre pistele examinate figura cea a unei întâlniri stabilite cu prima victimă a atacatorului, un răspuns la un anunţ difuzat pe Internet pentru vânzarea unei motociclete.

Îmbrăcat în civil, paraşutistul Imad Ibn Ziaten, în vârstă de 30 de ani, a fost ucis cu un glonţ în cap la 11 martie, la Toulouse.
Pe de altă parte, când au aflat că atacatorul se deplasa cu un scuter puternic de tip TMax 530, anchetatorii s-au deplasat la un magazin Yamaha din regiune. Ei au fost informaţi atunci că, cu câteva zile înainte, “a venit cineva pentru a întreba cum poate demonta dispozitivul de urmărire”, un cip care permite localizarea vehiculului în caz de furt, a precizat una dintre aceste surse.

Vezi si

Zelenski: Absența lui Biden la conferința din Elveția ar echivala cu ”aplauze la scenă deschisă pentru Putin”  

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că, dacă președintele american Joe Biden va absenta …