Monday , April 29 2024

„AI” este cuvântul anului 2023, desemnat de dicționarul Collins din Marea Britanie

Dicționarul Collins a desemnat „AI” drept cuvântul anului, definindu-l drept „abreviere pentru inteligența artificială: modelarea funcțiilor mentale umane prin programe de calculator”, transmite BBC.

„Considerată a fi următoarea mare revoluție tehnologică, AI a cunoscut o dezvoltare rapidă și s-a vorbit mult despre aceasta în 2023”, a transmis editura care publică dicționarul din Marea Britanie, într-un comunicat prin care și-a anunță decizia. În timp ce capacitățile inteligenței artificiale de a imita vorbirea umană au fascinat oamenii la început, ele au fost și sursa unei anumite anxietăți, potrivit Collins.

„Dacă computerele au devenit, dintr-o dată, experți în problema limbajului, atunci ce va urma? Au urmat dezbateri, studii și previziuni. Acest lucru este mai mult decât suficient pentru ca dicţionarul Collins să facă „AI” cuvântul anului în 2023″, continuă declarația.

Summitul global inaugural al AI privind siguranța inteligenței artificiale a început miercuri în Regatul Unit. Acesta este găzduit de prim-ministrul Marii Britanii Rishi Sunak la Bletchley Park, care a servit drept sediu pentru programul de dezactivare a codurilor Forțelor Aliate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și printre invitați se numără și vicepreședintele SUA Kamala Harris și Elon Musk.

Alți concurenți pentru cuvântul anului desemnat de dicționarul Collins au inclus „de-influențare”, atunci când un influencer al rețelelor de socializare își folosește popularitatea „pentru a-i avertiza pe adepții săi să evite anumite produse comerciale, alegeri de stil de viață etc.”, precum și „nepo-baby”, care se referă la o persoană „a cărei carieră se crede că a devenit posibilă având părinți celebri”. De asemenea, pe lista scurtă au fost „eveniment canonic”, definit ca o experiență „esențială pentru formarea caracterului sau identității unui individ” și „alimentele ultraprocesate”, care sunt „preparate folosind metode industriale complexe” și constau adesea din „ingrediente” cu valoare nutritivă mică sau deloc.

În plus, Collins mai menționează și medicamentul de slăbire „semaglutidă”, cunoscut și sub numele de „Ozempic”, care a devenit senzație după ce mai multe celebrități l-au folosit pentru a slăbi, precum și „greedflation”, un termen care se referă la presupusa practică a unor companii care fac creșteri excesive de preț în încercarea de a maximiza profiturile într-un moment de inflație ridicată în Regatul Unit. Anul trecut, dicționarul a numit „permacrisis” (permacriză) – „o perioadă extinsă de instabilitate și insecuritate” – drept cuvântul anului, după „NFT” în 2021.

 

Vezi si

Doar SUA pot opri un asalt israelian asupra orașului Rafah, afirmă Mahmoud Abbas

Președintele palestinian Mahmoud Abbas le-a cerut duminică Statelor Unite să împiedice o invazie israeliană în …