Wednesday , May 1 2024

Va fi Franta urmatoarea victima?

Franța, cea de-a doua economie a zonei euro, are un deficit public imens, iar datoriile sale au ajuns la un nivel record. Franța vrea să se asigure că nu este atrasă în vârtejul crizei în masă cu care se confruntă țări precum Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania sau Italia.
Franța este unul din cei mai înverșunați susținători ai uniunii bancare și ai recapitalizării imediate a băncilor, folosind fonduri de urgență alocate de zona euro.

“Cred că francezii insistă asupra acestui lucru dintr-un motiv simplu: știu foarte bine că ei sunt cei care urmează. Le va veni rândul după Italia”, spune Nicholas Spiro, consultant șef la Spiro Sovereign Strategy, conform cnbc.com.

Criza datoriilor s-a răspândit deja în Grecia, Irlanda și Portugalia, care au făcut toate împrumuturi internaționale. Spania a cerut ajutor pentru băncile sale, iar Cipru este foarte probabil să ceară și el un împrumut.

Momentan, investitorii acordă Franței prezumția de nevinovăție. Cu toate astea, finanțele Franței nu se compară cu cele ale Germaniei, iar băncile sale sunt puternic expuse Greciei și Italiei. “Este clar că presiunea crizei datoriilor va ajunge și la Franța dacă nu se va face ceva în privința împărțirii echitabile a riscurilor”, spune Michel Martinez, directorul economist al Societe Generale Franța.

Guvernul socialist al lui Hollande își arată sprijinul propunând să se creeze o uniune bancară europeană care să aibă o autoritate centrală, garanții de depozit comune și un fond alocat pentru administrarea băncilor falimentare.

Parisul a susținut în mod evident folosirea banilor europeni pentru a capitaliza băncile, deși opoziția Germaniei în acest sens rămâne un obstacol greu de depășit.

Agențiile de rating au repetat că, dacă Parisul va fi nevoit să își finanțeze băncile, acest factor va atârna greu în privința stabilirii ratingului Franței. În ianuarie, țara a fost deja retrogradată cu o treaptă, de la AAA, de către Standard & Poor.

Egan-Jones, o agenție de rating mai mică ce și-a făcut deja un renume din cauza retrogradărilor mai agresive pe care le aplică în comparație cu rivalii săi mai mari, a clasat Franța la BBB+ luna aceasta, decizie bazată pe faptul că statul va avea nevoie, probabil, de sprijin pentru a-și finanța băncile.

Mai mult, Moody’s a retrogradat băncile franceze BNP Paribas, Societe Generale și Credit Agricole, împreună cu alte bănci mari, susținând că nu este clar cât de pregătit ar fi guvernul să își sprijine propriile bănci.

CITITI MAI MULTE PE money.ro

Vezi si

Taxa pe marile averi, amânată până la 30 septembrie

Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la 30 septembrie pentru ca sistemul …