Sunday , May 9 2021

Un nou scandal alimentar: Mure din România, depistate în Italia cu virusul hepatic A

mure

O cantitate de 10 kilograme de mure contaminate cu virusul hepatic A, dintr-un lot de 400 de kilograme exportat în vara anului 2012 din România, a fost depistată în Italia, potrivit unei notificări primite de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Punctul Naţional de Contact al Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje din România a primit, joi, din partea Comisiei Europene o notificare de alertă iniţiată de Italia, privind prezenţa virusului hepatic A în fructe de pădure (mure) congelate, cu origine România, informează ANSVSA.

În notificare, Italia menţionează faptul că este vorba de o cantitate de 10 kilograme, dintr-un lot de 400 de kilograme, exportat în luna august a anului 2012, de către o firmă din România.

După primirea notificării din partea Comisiei Europene, s-a iniţiat procedura specifică unei alerte europene, fiind imediat informată structura teritorială pe raza căreia îşi desfăşoară activitatea operatorul economic ce a realizat respectivul export de fructe de pădure.

Inspectorii ANSVSA de la nivel local au constatat lipsa produsului incriminat, au verificat existenţa carnetelor de sănătate ale angajaţilor, care erau vizate la zi şi cu buletine de analiză efectuate.

În urma anchetei efectuate, s-a constatat că întregul lot de 400 de kilograme a fost exportat în iulie 2012, numai către beneficiarul din Italia, regiunea Brescia.

Din respectivul lot, nu a fost comercializat şi nu s-a distribuit către niciun operator de pe piaţa româneasca, întreaga cantitate de 400 de kilograme care face obiectul alertei europene fiind distribuită numai operatorului din Italia.

Punctul Naţional de Contact al Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje din România a transmis Comisiei Europene rezultatele investigaţiilor efectuate în cazul acestei alerte.

Vezi si

Peste 100 de firme din țară au început să-și vaccineze angajații. 31 sunt din domeniul HoReCa

Activitatea de vaccinare a angajaţilor a demarat la 105 operatori economici privaţi, dintre care 31 …