Monday , December 5 2022

Turismul de bancomat: Bulgaria, o mica Elvetie a grecilor

bancomat euro

De o jumatate de luna, bancile din orasele sudice ale Bulgariei sunt asaltate mai ceva decat sucursalele institutiilor de credit din Elvetia. In cautarea banilor cash, elenii au descoperit noi modalitati de a fenta controlul capitalului impus de guvernul de la Atena.

Grecii se indreapata spre cel mai sarac stat al Europei pentru a retrage pana la 14.000 de euro saptamanal din bancomatele bancilor din Bulgaria, relateaza agentia Novinite.

Dupa primele doua saptamani de la impunerea controlului capitalului in Grecia si limitarea retragerilor la doar 60 de euro/zi, guvernul de la Atena a facut un pas inapoi si le-a permis grecilor sa isi alimenteze conturile din strainatate cu maxim 2.000 de euro/zi in eventualitatea efectuarii unui sejur.

“Masurile stricte de control care ar trebui sa salveze sistemul bancar elen au dus, intr-un final, la un exod in masa al grecilor catre cea mai saraca tara a Uniunii Europene”, au remarcat si jurnalistii de la Der Spiegel.

Sub scuza programarii concediului in strainatate, fiecare grec cu mintea la cap plaseaza in conturile bancilor din afara tarii cate 14.000 de euro in cursul unei saptamani, pe care ii retrage linistit apoi in cursul unei vizite efectuate in tara vecina sau ii lasa in contul sau din Bulgaria.

Metoda se dovedeste atat de utila incat nu doar persoanele fizice, ci si micile companii din Grecia recurg la ea pentru a-si constitui o rezerva de bani lichizi.

Multi dintre greci deja au recurs la deschiderea unor conturi personale in sucursalele bancilor din tara vecina.

“Nu au nevoie decat de un act de identitate si de maxim doua ore pentru intocmirea actelor, dupa care au cont operational la noi. Avem multi clienti straini, inclusiv multi greci”, a explicat un angajat al unei banci bulgare.

business24.ro

Vezi si

INS: Mai mulți bărbați șomeri în România decât femei

Rata şomajului a crescut în luna octombrie cu 0,1 puncte procentuale, faţă de cea înregistrată …