Friday , April 26 2024

Se schimbă legea pentru mame. Dispare plafonul maxim de 3.400 lei, indemnizatie de 85% din salariu, banii se acordă 2 ani

mama

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților a adoptat marți un proiect de lege prin care se elimină plafonul maxim al indemnizației lunare pentru creșterea copilului și aduce și alte modificări semnificative legii în vigoare.

Persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului beneficiază de concediu pentru creșterea copilului timp de doi ani și timp de trei ani pentru copilul cu handicap, prevede unul dintre articolele acestui proiect de lege.

Deputații din Comisia pentru muncă au stabilit, de asemenea, că indemnizația lunară pentru creșterea copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni lucrate din ultimii doi ani, anterior datei nașterii copilului.

Indemnizația minimă nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat, iar plafonul maxim, de 3.400 de lei, pentru indemnizația pentru creșterea copilului a fost eliminat.

A fost eliminată și opțiunea pentru mame de a sta acasă un an sau doi ani. Toate mamele pot sta acasă până când copilul împlinește doi ani, arată Agerpres.

Proiectul de lege cu aceste modificări va intra la votul final în plen săptămâna viitoare și ar putea intra în vigoare de la 1 iulie.

“Indemnizația se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naștere”, mai prevede proiectul de lege.

Potrivit acestuia, persoanele care se întorc la muncă înainte de perioada la care au dreptul la concediu pentru creșterea copilului beneficiază de veniturile supuse impozitării, adică de salarii, la care se adaugă un “stimulent de inserție”, în cuantum lunar de 50% din indemnizația minimă garantată.

Printre cele mai importante modificari:

Nu mai exista plafonul maxim al indemnizatiei de 3400 lei/luna;
Mamele vor primi indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturior nete primite in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani, insa nu mai putin de 85% din salariul minim brut pe tara – eliminandu-se ISR-ul (indicele social de referinta care era in valoare de 50 de lei) din lege;
Se acorda indemnizatia pana la implinirea varstei de doi ani de catre copil;
Daca decid sa se intoarca, mamele vor primi stimulent de insertie in cuantum de 50% din indemnizatia minima (adica din 85% din salariul minim brut);
Nivelul indemnizatiei lunare se majoreaza cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata, pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.
O alta prevedere a legii este ca parintele care s-a intors din concediul de crestere a copilului nu poate fi concediat timp de sase luni de la revenire,scie Hotnews.ro.

La ședinta comisiei a fost prezentă și Ministrul Muncii, Ana Costea, care s-a opus mai multor prevederi decise de comisie, printre care eliminarea plafonului maxim de 3400 lei/lună.

Ministrul a sustinut ca este nevoie de acest plafon pentru a se evita tentative de frauda si pentru a nu exista discriminari.

Costea a propus să se mentina limita maxima de 3400 lei corelativ cu extinderea perioadei de acordare a stimulentului de inserție de un an. “Estimăm o crestere de aprox. 4000 de beneficiari și un efort suplimentar pe 12 lună de aprox. 180 milioane lei” a spus Costea referitor la aceasta propunere.

Proiectul de lege cu aceste modificari va intra la votul final in plen saptamana viitoare.

Prevederile acestui proiect urmează să intre în vigoare pe 1 iulie 2016.

realitatea.net

 

 

Vezi si

Grindeanu: Tarom trebuie să intre în reorganizare economică

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, că TAROM va primi până la finele lunii …