Romania, lider in UE la cresterea economica

13 noiembrie 2015, 13:31

bancnoteRomania a inregistrat cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana in trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu trimestrul precedent, conform unei estimari preliminare publicata vineri de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).

Gratie unei cresteri economice trimestriale de 1,4%, Romania este lider in UE, urmata de Polonia si Slovacia (ambele cu o crestere de 0,9%) si Spania, cu o crestere de 0,8%. Potrivit Eurostat, economia zonei euro a urcat cu 0,3%, dupa un avans de 0,4% in trimestrul precedent, iar Uniunea Europeana a inregistrat o crestere economica de 0,4%, similara cu cea inregistrata in trimestrul al doilea.

Comparativ cu perioada similara a anului trecut, PIB-ul Romaniei a inregistrat o crestere de 3,6%, a doua mare crestere din Uniunea Europeana dupa avansul de 4,3% inregistrat de Cehia.

In ceea ce priveste cresterea anuala inregistrata de economia zonei euro aceasta a urcat usor la 1,6%, de la 1,5% in trimestrul al doilea, in timp ce PIB-ul UE a inregistrat un avans de 1,9%, acelasi cu cel inregistrat in trimestrul al doilea.

Datele Eurostat sunt similare cu estimarile semnal publicate vineri de Institutul National Statistica (INS), potrivit carora Produsul intern brut al Romaniei a crescut in termeni reali cu 1,4% in trimestrul trei fata de trimestrul precedent, in timp ce fata de perioada similara a anului trecut avansul a fost de 3,6% atat pe serie bruta cat si pe serie ajustata sezonier.

In primele noua luni ale acestui an, economia romaneasca a crescut cu 3,7% comparativ cu perioada similara a anului trecut atat pe serie bruta, cat si pe serie ajustata sezonier.

Comisia Europeana (CE) si-a imbunatatit recent estimarile privind cresterea economica a Romaniei in 2015 pana la 3,5%, fata de avansul de 2,8% pe care il preconiza in luna mai, conform previziunilor de toamna publicate de Executivul comunitar.

PIB-ul Romaniei ar urma sa inregistreze un avans de 4,1% in 2016 si 3,6% in 2017, datorita consolidarii consumului pe fondul relaxarii fiscale.

reportersite