Tuesday , July 23 2024

RAR va monitoriza nivelul emisiilor de dioxid de carbon al autoturismelor noi

Registrul Auto Român (RAR) va monitoriza, începând cu 1 ianuarie 2011, nivelul emisiilor de dioxid de carbon produse de maşinile noi, parte a unui program al CE de stabilire a standardelor de performanţă a autoturismelor în ce priveşte noxele, potrivit unui proiect de hotarâre de Guvern.

Proiectul face parte dintru-un regulament elaborat de Comisia Europeană (CE), care vizează reducerea emisiilor de dioxid de carbon la nivelul Uniunii Europene.

“Obiectivul proiectului CE este stabilirea unor standarde de performanţă pentru emisiile generate de autoturismele noi înmatriculate în Uniunea Europeană, ca parte a abordării integrate a Comunităţii de a reduce emisiile de CO2 generate de autovehiculele uşoare, asigurând totodată funcţionarea corespunzătoare a pieţei interne şi se bazează pe un proces de măsurare şi monitorizare a acestor
emisii, iniţiat în conformitate cu decizia Parlamentului European şi a Consiliului European din 22 iunie 2000”, se arată în proiectul de act normativ.

Pentru îndeplinirea prevederilor CE, proiectul prevede cooperarea RAR cu Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, care urmează să transmită Registrului, până la data de 31 ianuarie a anului următor perioadei de raportare, datele privind autoturismele noi înmatriculate în anul respectiv.

De asemenea, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri va transmite RAR, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an, informaţii pentru anul calendaristic precedent privind procentul staţiilor de distribuţie pentru carburanţi care au posibilitatea de a furniza carburanţi E85 (combustibil format dintr-un amestec de 15% benzină şi 85% etanol), precum şi informaţii privind respectarea criteriilor de durabilitate ale biocarburanţilor introduşi pe piaţă.

Potrivit proiectului, RAR va transmite rezultatele monitorizării Ministerului Mediului şi Pădurilor până la data 15 martie a fiecărui an, începând din anul 2011.

Rezultatele programului vor fi prezentate Comisiei Europene.

Vezi si

Ministrul Energiei: Până în 1 aprilie 2025 vom avea o definiţie a consumatorului vulnerabil în sectorul energetic

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat că, până în 1 aprilie 2025, va exista o …