Friday , February 3 2023

Profitul Băncii Vaticanului s-a prăbuşit anul trecut cu 97%. Papa va schimba conducerea

vatican

Papa Francisc intenţionează să schimbe board-ul şi directorii Băncii Vaticanului, după un an de reorganizare la instituţia de credit afectată de scandaluri, pe parcursul căruia au fost blocate peste 2.000 de conturi, iar profitul s-a prăbuşit cu 97%.

Profitul net al Institutului pentru Lucrări Religioase, numele formal al băncii înfiinţate în 1887, a scăzut de la 86,6 milioane de euro în 2012 la 2,9 milioane de euro anul trecut, potrivit Bloomberg.

“Cu sprijinul Sfântului Părinte şi al Consiliului Cardinalilor, formăm structuri mai simple şi mai eficiente pentru a servi misiunea Bisericii Catolice”, a declarat cardinalul George Pell.

Papa Francisc, 77 de ani, a încercat să îmbunătăţească transparenţa şi respectarea regulilor la Banca Vaticanului. În cel mai recent scandal care a afectat imaginea băncii, un prelat a fost arestat în Italia sub acuzaţii de fraudă.

Papa s-a bazat pe preşedintele băncii, Ernst von Freyberg, un membru al Ordinul Suveran Militar Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rodos şi de Malta, organizaţie cu originile în străvechiul ordin al Cavalerilor Ospitalieri, pentru a verifica situaţia conturilor şi activelor băncii. Von Freyberg a fost numit în fruntea instituţiei anul trecut de predecesorul lui Francisc, Benedict al XVI-lea.

Declinul puternic al profitului este datorat în parte unei pierderi de 16,5 milioane de euro din activităţi de trading, legată de variaţiile în valoarea rezervelor de aur ale băncii. Câştigul din trading s-a situat la 51,1 milioane de euro anul trecut.

Banca a blocat conturile a 1.329 de persoane şi 762 de clienţi instituţionali anul trecut. Banca Vaticanului a fost acuzată că a facilitat spălarea de bani, precum şi de lipsa unor controle interne, pentru că a permis unor persoane fără legătură cu Bicserica Catolică să deţină conturi la instituţia financiară.

Vezi si

Pentru guvern, inflația puternică din 2022 nu a fost chiar o veste rea

Inflația a ajutat guvernul să se laude cu o creștere de venituri de 21% în …