Saturday , April 27 2024

Patronatele din Turism: Creșterea TVA la hoteluri și restaurante la 19% va conduce la o majorare de minimum 10% a costurilor serviciilor turistice  

Eliminarea voucherelor de vacanță pentru sectorul bugetar ar încuraja reapariția turismului “la negru”, iar majorarea TVA la hoteluri și restaurante la 19% ar conduce la o creștere de minimum 10% a costurilor serviciilor turistice din România și ne-ar scoate definitiv de pe harta turismului internațional, avertizează patronatele din turism, conform Agerpres.

“ANAT a aflat cu surprindere de intenția Guvernului României de a anula voucherele de vacanță acordate bugetarilor, în condițiile în care tocmai se discută despre acordarea de vouchere și angajaților firmelor private. De asemenea, taxarea excesivă ar constitui un obstacol enorm pentru creșterea turismului. Intenția de creștere a TVA la hoteluri și restaurante la 19% va conduce la o majorare de minim 10% a costurilor serviciilor turistice din România, dar mai ales la probleme sociale și la adâncirea deficitului bugetar. Mai grav, după ce impozitul pe dividende a crescut de la începutul anului, de la 5 la 8%, se are în vedere creșterea la 10%. De ce nu se gândește Guvernul României la reducerea cu seriozitate a cheltuielilor bugetare și vede ca primă soluție creșterea taxelor? Într-o perioadă deja dificilă pentru industrie, o astfel de măsură ar putea determina reducerea atractivității turistice a țării noastre și scăderea numărului de turiști”, a declarat Alin Burcea, prim-vicepreședinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT).

Potrivit unui comunicat de presă al organizației, în contextul discuțiilor privind dezvoltarea acordării de vouchere și angajaților din sectorul privat, aceste măsuri ar prezenta un impact negativ major asupra turismului și economiei naționale, cu potențial de a îndrepta țara spre recesiune.

La rândul său, Adrian Voican, vicepreședinte ANAT și vicepreședinte al Consiliului Consultativ al Turismului din România, susține că “mărirea TVA a doua oară, în scurt timp, în turism, ar duce la creșteri ale prețurilor în lanț”.

În acest context, ANAT îndeamnă guvernanții să reconsidere aceste propuneri fiscale restrictive, să gândească în perspectivă, pe termen mediu și lung, și să privească turismul drept o investiție strategică pentru economia României.

Vezi si

Mecanismul privitor la salariul minim european începe de la 1 iulie

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va …