Tuesday , March 21 2023

Ministrul de Finante a anuntat cum se vor calcula accizele in 2015. Vor fi mentinute la valoarea din 2014

Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu
Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu

Accizele in 2015 vor fi calculate in lei, nu in euro, si vor fi mentinute la valoarea in lei din 2014, urmand ca din anul 2016 sa fie indexate cu inflatia, a declarat ministrul Finantelor Publice (MFP), Ioana-Maria Petrescu.

“Acciza in 2015 va fi la aceeasi valoare nominala, in lei, cu cea de anul acesta. In termeni reali, acciza scade, pentru ca exista o inflatie de aproximativ 1,5%. Din 2016 incolo aceasta valoare va fi indexata cu inflatia si, practic, aceasta va fi formula de calcul – valoarea in lei indexata cu inflatia”, a precizat oficialul MFP.

Ministrul Finantelor a afirmat ca au fost analizate mai multe posibilitati si a mentionat ca s-a opus de la inceput unei formule complicate, care se modifica de la an la an.

“In trecutul apropiat, formula de calcul continea si o rata de schimb euro/leu la 1 octombrie. Acest lucru nu este necesar. Practic, s-a facut acest lucru pentru ca, in fiecare an, Comisia Europeana trebuie sa verifice daca acciza este deasupra minimului in UE.

Ei trebuie sa transforme in euro acciza in fiecare stat, folosesc acest curs de schimb si compara sa vada daca acciza in euro este deasupra acestui nivel minim. Noi suntem deasupra acestui nivel minim, nu este nevoie sa luam in calcul acest curs euro/leu (…) Am decis ca acciza sa ramana la acelasi nivel cu cea din 2014. Cineva care a platit 10 lei anul acesta va plati 10 lei si anul viitor”, a spus ministrul Finantelor.

“Acciza va fi exprimata in lei, mi se pare normal, suntem in Romania, platim la supermarket in lei, primim salariul in lei, nu vad de ce acciza ar trebui exprimata in euro, ea va fi exprimata in lei. Anul viitor ramane exact la aceeasi valoare. Practic, in valoare reala, acciza scade, pentru ca exista o inflatie de aproximativ 1,5%”, a adaugat Ioana-Maria Petrescu.

Pana in 2013, valoarea accizelor se stabilea in functie de cursul publicat de BCE in prima zi din luna octombrie a anului anterior. Prin urmare, in 2014, ar fi trebuit folosit cursul de 4,4485 lei/euro.

Cum euro pierduse teren, iar banii de la buget erau putini, Guvernul a decis sa schimbe modalitatea de calcul.

In consecinta, a luat in considerare cursul din 2012, pentru ca era mai mare. La acesta s-a adaugat cea mai mare rata a inflatiei, de 4,77%, din septembrie 2013.

Prin urmare, anul acesta accizele au fost platite la un curs de 4,7380 lei/euro, cu mai bine de 20 de bani peste nivelul anuntat de BCE la 1 octombrie 2013.

Vezi si

Şeful ASF, despre prețul polițelor RCA: Propunem o reglementare astfel încât tarifele practicate de asiguratori, nu tarifele de referință, să rămână cele din martie 2022

Cristian Roșu, vicepreședinte ASF, spune că nu este vorba de plafonare, nici de înghețare, ci …