Sunday , February 5 2023

LEUL alunecă la vale după DESTRĂMAREA USL

leu-euro

Cursul de schimb a urcat la 4,5200 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare, pe rulaje în media unei zile obişnuite, iar dealerii cred că deprecierea leului ar putea fi influenţată doar marginal de ruperea USL, întrucât jucătorii locali anticipau ieşirea PNL din coaliţia de guvernare.

Analiştii ING Bank au afirmat încă de marţi dimineaţă că “o despărţire formală” a alianţei de guvernare ar putea împinge pentru scurt timp cursul de schimb spre 4,55 lei/euro, aproape de nivelul maxim din acest an.

“Credem, însă, că o astfel de mişcare va fi temporară, întrucât ne aşteptăm ca banca centrală să continue tiparul sterilizării excesului de lichiditate din piaţă, mai ales în condiţiile în care o astfel de activitate este motivată de recentele intrări de fonduri europene”, au afirmat analiştii ING Bank citaţi de Mediafax.

Dealerii cred că deprecierea uşoară a leului este determinată de un cumul de factori printre care ruperea coaliţiei de guvernare, decisă marţi seară prin ieşirea PNL din USL, dar şi de reintrarea Hidroelectrica în insolvenţă, de decizia Executivului de a plăti din buget o parte datorii la unele companii de stat, dar şi de situaţia incertă în care se află Ucraina.

“Singura noutate despre ruperea USL pare să fie că aceasta este o certitudine şi pentru jucătorii internaţionali, pentru că piaţa locală a luat încă de săptămânile trecute o astfel de posibilitate în calcul şi am putea spune că ruperea coaliţiei de guvernare era «priced-in». Jucătorii stăini nu par să fie prezenţi în piaţă, ei nu sunt activi nici pe pieţele din regiune, având în vedere incertitudinile din Ucraina”, a afirmat un dealer.

Alt dealer consideră că BNR nu intervine indirect în piaţă, întrucât cursul nu a crescut semnificativ, însă nu exclude posibilitatea unei intervenţii dacă rata de schimb se va apropia de 4,55 lei/euro.

“Volumele de tranzacţionare pe piaţa locală din prima oră a şedinţei de astăzi sunt ceva mai mari decât cele din aceeaşi perioadă a zilelor precedente, când au fost foarte reduse, însă sunt în media unei şedinţe obişnuite. Întrucât volumele de tranzacţionare nu sunt foarte ridicate, este greu de spus dacă BNR intervine indirect sau nu în piaţă. Rămâne de văzut dacă banca centrală va interveni sau nu, poate doar dacă cursul se va apropia de 4,55 lei/euro, pentru că pe de o parte ar steriliza din excesul de lichiditate care a crescut odată cu intrarea fondurilor europene”, a spus dealerul.

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a crescut marţi cu 0,72 bani (0,16%) şi a ajuns la 4,5173 lei/euro. În precedentele două şedinţe, rata de referinţă leu/euro a scăzut cu 1,38 bani (0,3%), la 4,5101 unităţi, după ce joi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni, de 4,5239 unităţi, în contextul amplificării tensiunilor din coaliţia de guvernare.

Cursul de schimb leu/euro a crescut uşor spre 4,52 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de marţi, o zi în care se aşteaptă decizia PNL de ieşire de la guvernare şi destrămarea alianţei de la putere, USL.

În jurul orei 10:30, pe piaţa interbancară, euro era cotat la 4,5160 – 4,5180 lei, cu 0,65 bani (0,14%) peste nivelurile de luni din jurul orei 16:30. În scădere faţă de euro erau şi zlotul şi forintul, care se depreciau cu aproape 0,2% şi, respectiv, 0,3%, potrivit Mediafax.

Dobânzile afişate marţi dimineaţă de băncile comerciale pentru plasamentele în lei pe termen de o zi au scăzut la 1,5% – 2,5% pe an, după ce luni ratele medii ale dobânzilor pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au crescut la 2,71% – 3,21% pe an, în prima şedinţă a actualei perioade în care băncile trebuie să constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR.
“Probabil că în piaţă au fost introduse o parte din fondurile europene încasate săptămâna trecută, iar asta a dus la creşterea execedentului de lichiditate din piaţă şi, implicit, la scăderea dobânzilor”, a afirmat un dealer.

 

 

Vezi si

Noul regulament de furnizare a energiei electrice: Furnizorul are obligaţia să eşaloneze la plată sumele datorate de client

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat modificări consistente la regulamentul de …