Friday , February 3 2023

Legea activităților casnice a fost votată de Parlament: tichete pentru plata muncitorilor ocazionali

Deputații au aprobat, marți, Legea qactivităților casnice, cu 257 de voturi „pentru”, 13 „împotrivă” și 25 de abțineri. Legea prevede că persoanele care desfășoară activități casnice ocazionale să fie remunerate exclusiv în tichete, care în prezent au o valoare de 15 lei.

„Jalon PNRR – îndeplinit! Am lăsat proiectul de lege privind reglementarea activităților casnice la Ministerul Muncii. A fost bugetat prin PNRR și astăzi (marți – n.r.) a fost votat de Camera Deputaților. Este un prim pas de reformă în domeniul ocupării, care are și un impact corect, pozitiv, în domeniul pensiilor publice”, transmite deputatul PNL Raluca Turcan.

Ea precizează că acest proiect de lege țintește două mari probleme pentru persoanele care muncesc, de cele mai multe ori, „la negru”: să poată fi plătite legal cu ajutorul unor tichete de activități casnice și să aibă posibilitatea să fie asigurați în sistemul de pensii și de sănătate.

„Proiectul de lege are ca obiect de reglementare stabilirea cadrului legal pentru desfășurarea activităților casnice ocazionale, de către o persoană fizică având calitatea de prestator casnic, în folosul unei alte persoane fizice care are calitatea de beneficiar. Proiectul vizează instituirea unui sistem de piață și evidență a persoanelor care desfășoară activități casnice ocazionale în baza unor tichete de activități casnice, cumpărate de beneficiar și preschimbate ulterior în numerar de către prestatorul casnic, după reținerea contribuției de asigurări sociale și a impozitului pe venit, în acest fel prestatorul dobândind calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat. Această formă simplificată de piață vizează creșterea calității condițiilor de muncă pentru lucrătorii care desfășoară muncă nedeclarată prin dreptul la asigurare socială, fiscalizarea activităților casnice, descurajarea economiei subterane și tranziția către o piață mai echitabilă a muncii”, potrivit raportului Comisiilor Juridică și de Muncă din Camera Deputaților.

Potrivit unor amendamente, activitatea casnică se poate desfășura în gospodăria beneficiarului casnic, la domiciliul prestatorului casnic sau în alt loc necesar desfășurării acesteia, stabilit de comun acord, iar valoarea nominală a tichetului de activități casnice este de 15 lei și poate fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat. (Mediafax)

Vezi si

Pentru guvern, inflația puternică din 2022 nu a fost chiar o veste rea

Inflația a ajutat guvernul să se laude cu o creștere de venituri de 21% în …