Sunday , May 19 2024

Isărescu: Cum să faci stat european cu 27% venituri din PIB? Când ai atâtea excepții fiscale, cum să nu existe evaziune?

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a afirmat că nu ai cum să faci un stat european când ai 27% venituri din PIB, iar dacă nu ne revenim o să vină o corecție de piață “și o să ne arunce o găleată de apă rece în cap, poate ne vom reveni”. El a precizat că toate serviciile publice sunt subfinanțate și că există evaziune atunci când sunt atâtea excepții fiscale.

Isărescu a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că anul trecut inflația a fost mai mare decât cea prevăzută în construcția bugetară, iar veniturile au fost mai mari.

“Anul trecut, inflația a fost mai mare decât cea prevăzută în construcția bugetară. La o inflație mai mare, bineînțeles că veniturile au fost mai mari. În anul acesta, chiar dacă nu a scăzut suficient, inflația nu mai este atât de mare. (…) Anul trecut s-a gândit pe un buget cu o inflație mai mică, a fost de 16%, au avut venituri mai mari. Deci noutatea este că în acest an inflația se apropie de ceea ce am țintit și nu mai au venituri în plus. Asta este un lucru”, a explicat guvernatorul BNR.

El a completat că toate serviciile publice sunt subfinanțate.

“Un al doilea element este, după părerea mea, este această iluzie cu statul minimal. Românii vor stat minimal. Nu vor stat minimal, vor impozite mai mici ca în orice țară. Ce firmă, ce persoană fizică vrea impozite mari? Românii vor un stat ca afară, cu autostrăzi, cu educație, cu spitale și așa mai departe. Acestea sunt servicii publice sau activități publice care sunt costisitoare. Tot timpul au fost subevaluate. Observ cu durere, ca român, discuția continuă cu statul minimal, cum să faci stat european cu 27% venituri din PIB? Trebuie să ne revenim. Dacă nu ne revenim, o să vină o corecție de piață și o să ne arunce o găleată de apă rece în cap, poate ne vom reveni. Nu ai cum să faci. Uitați-vă la toate serviciile publice, toate sunt subfinanțate. E diferență mare. Vezi că ai numai 27% din PIB, vorbește într-una că nu se încasează cum trebuie”, a mai transmis Isărescu.

El a reamintit că aceeași discuție era și în urmă cu 23 de ani, când era premier.

“Eram premier și era aceeași discuție. Sunt 23 de ani de atunci. Există evaziune. Când ai atâtea excepții fiscale, cum să nu existe evaziune? Se numește optimizare fiscală, nu? Așa se numește optimizare fiscală și sunt acceptate de atâția. Era o poveste a lui Creangă, cu omul ăla care încerca să care apă cu ciurul. Când ai un sistem fiscal cu atâtea, să spunem, excepții și vorbești întruna că nu are loc o colectare bună și dai vina pe ANAF și pe cine mai vrei. Trebuie să simplificăm sistemul fiscal, asta este treaba Guvernului. (…) Nu ai cum să faci stat european cu 27% venituri din PIB și tot timpul, adică tot timpul așteptăm să vină altcineva să ne finanțeze, să ne rezolve problemele. De aici trebuie privite lucrurile cu rigoarea necesară și cu realism”, a mai afirmat Isărescu.

Vezi si

România, a patra lună la rând ţara cu cea mai ridicată inflaţie din UE

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a rămas stabilă, la 2,6%, în luna aprilie, …