Friday , December 2 2022

Guvernul a aprobat eliminarea celor 92 de taxe. Vezi care ar putea disparea in curand

taxe

Guvernul a aprobat in sedinta de marti mai multe acte normative prin care sunt eliminate sau comasate 92 de taxe si tarife nefiscale, informeaza Biroul de presa al Executivului.

Astfel, in reuniunea Executivului a fost aprobata ordonanta de urgenta pentru modificarea unor acte normative privind taxele si tarifele nefiscale prin care se realizeaza “o reducere de 12 taxe si tarife, din care cinci prin eliminare si sapte prin comasare”.

“Actul normativ va contribui la reducerea birocratiei si a poverii fiscale, precum si la simplificarea accesului la serviciile publice”, precizeaza sursa citata.

Guvernul a adoptat, totodata, o hotarare pentru modificarea unor acte normative privind taxe si tarife percepute pentru unele prestari de servicii, prin care se realizeaza “o reducere de 15 taxe/tarife, dintre care cinci prin eliminare si 10 prin comasare”.

“Acestea sunt taxe pentru care, in 2013, au fost realizate incasari sub 100.000 lei pentru o taxa”, potrivit aceleiasi surse.

De asemenea, intr-o informare prezentata in sedinta de Guvern de catre Ministerul Finantelor Publice se arata ca sunt vizate 27 de taxe si tarife reglementate prin ordonanta si hotararea amintite anterior, alte 65 urmand a fi eliminate sau comasate prin ordine ale ministrilor sau decizii ale presedintilor de institutii care gestioneaza aceste tarife.

Ponta: Impact bugetar minim

Potrivit premierului Victor Ponta, o astfel de masura ar avea un impact bugetar minim, noteaza Agerpres, preluata de Realitatea Tv.

“Cand doamna ministru Ioana Petrescu a anuntat ca poate veni in Guvern cu actele normative necesare pentru reducerea a aproximativ 70 taxe fiscale si parafiscale, toata lumea ne-a ironizat, a ras.

Doamna ministru imi confirma ca saptamana viitoare poate sa vina cu un set de 92 de taxe ce pot fi eliminate, imediat, de la 1 iulie, fara a avea un impact bugetar important, dar care vor reduce drastic birocratia si chinul la care fiecare contribuabil este supus”, a spus Ponta.

Ce taxe ar putea fi eliminate

Printre taxele care ar putea sa dispara de la finele lunii mai se numara tariful de 22 de lei pentru eliberarea unui pasaport electronic, un tarif de 150 de lei privind accesul la documentatie in solicitarile facute Consiliului Concurentei, tariful de utilizare a procedurii electronice de 46 lei, de la Ministerul pentru Societatea Informationala etc.

Alte exemple sunt taxa pentru emiterea avizului privind activitati in domeniul dispozitivelor medicale si medicamentelor, de 300 lei/aviz, de la Ministerul Sanatatii, sau tariful pentru consultanta si prestari de servicii acordate la cerere, de 73 lei/ora, platit catre Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala.

De asemenea, firmele platesc numeroase astfel de taxe la Oficiul National al Registrului Comertului.

Vezi si

ONRC: Aproape 31.000 de firme au fost dizolvate până la finele lunii octombrie

Numărul firmelor dizolvate a crescut cu aproape 21%, în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie …