Saturday , April 27 2024

Grad ridicat de concentrare în cazul depozitelor bancare din România: 1% dintre deponenți dețin 25% din volum

România are un grad relativ ridicat de concentrare în cazul depozitelor bancare în sensul că 1% dintre deponenții persoane fizice dețin 25% din volumul depozitelor acoperite, a declarat, marți, directorul general al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, Petre Tulin, în cadrul unei conferințe, relatează Agerpres.

“Valoarea medie a unui depozit este foarte mică în România. Aproximativ 10.000 lei undeva, mai puțin de 10.000 lei. Şi într-adevăr avem un grad relativ ridicat de concentrare, în sensul că un număr relativ mic de deponenți, 1% să spunem, din numărul total al deponenților persoane fizice deține aproximativ 25% din valoarea totală, din volumul total al depozitelor acoperite. Această evoluție se constată nu numai în România, în țările, să spunem așa, din regiunea noastră”, a spus Petre Tulin, la o conferință dedicată industriei bancare și financiare, organizată de Institutul Național de Statistică și Grupul de presă MediaUno, în cadrul “Bucharest Leaders’ Summit: The Highway to Succes”.
El a menționat că gradul de acoperire a depozitelor este unul ridicat, 99,5% dintre persoanele fizice având depozite sub plafonul de 100.000 de euro. În cazul persoanelor juridice nivelul este de 96,3%.
De asemenea, el a declarat că Fondul realizează anual un studiu anual despre percepția și comportamentul de economisire.
“Recent, în acest an, am organizat un sondaj și rezultatele sunt interesante, în sensul că, dacă ne ferim, de exemplu, la nivelul intențiilor, aproximativ 8-9% din populația bancarizată are intenții stabile în ceea ce privește instrumente precum cardurile de debit și conturile curente. Intențiile privind împrumuturile imobiliare și ipotecare sunt pe un trend descrescător, de la 18%, la 14% în 2023. De asemenea, intențiile pentru deschiderea de conturi de economii sau depozite au rămas la 11% în perioada 2010-2020”, a spus Petre Tulin.
Potrivit acestuia, cardul de debit este cel mai utilizat produs bancar, fiind folosit de aproximativ 89% dintre clienții băncilor.

Vezi si

Mecanismul privitor la salariul minim european începe de la 1 iulie

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va …