Thursday , May 26 2022

FMI se RETRAGE din negocierile cu Grecia

greece

Fondul Monetar Internațional a anunțat, joi, că echipa sa de negociatori a părăsit Bruxelles-ul, întrucât nu a reușit să înregistreze progrese în privința încheierii unui acord cu Grecia, acord care ar fi ajutat țara să evite intrarea în incapacitate de plată, transmite Bloomberg.

“Mingea este foarte mult în terenul Greciei. Există deosebiri majore între echipa FMI și cea a Greciei în majoritatea domeniilor cheie. În ultimul timp, nu s-au înregistrat progrese în atenuarea acestor diferențe”, a afirmat purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice, la o întâlnire cu jurnaliștii, la Washington.

Comisia Europeană a primit, marți, noi propuneri din partea Greciei, care vrea să ajungă la un acord cu UE, BCE și FMI pentru a primi tranșa de 7,2 miliarde de euro și a evita intrarea în incapacitate de plată.

Un oficial UE a apreciat că propunerile trimise de Atena creditorilor internaționali nu sunt suficiente pentru a se ajunge la un acord care să deblocheze fondurile pentru Grecia.

Decizia FMI de a-și retrage echipa vine pe fondul sporirii criticilor creditorilor internaționali privind atitudinea Guvernului de la Atena, care refuză în continuare solicitările reprezentanților UE, BCE și FMI, țara riscând să între în incapacitate de plată și în cele din urmă să iasă din zona euro (Grexit).

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, va participa în 18 iunie la reuniunea miniștrilor de Finanțe din zona euro, ce se va desfășura la Luxemburg, a anunțat Rice, potrivit Agerpres.

Grecia a amânat săptămâna trecută o plată care trebuia rambursată către FMI până la data de 5 iunie și intenționează să cumuleze într-o singură sumă toate tranșele în valoare de 1,7 miliarde de dolari ce trebuie returnate Fondului în cursul lunii iunie.

Statul elen este presat de creditorii săi internaționali să adopte un pachet de reforme în schimbul unor noi fonduri care să îl mențină pe linia de plutire.

Moritz Kraemer, directorul diviziei de ratinguri suverane de la agenția de evaluare financiară Standard & Poor’s Ratings Services, a avertizat, joi, că ar putea fi doar o chestiune de timp până când Grecia nu va mai putea rambursa sumele datorate deținătorilor de obligațiuni și băncilor. Potrivit lui Kraemer, ‘adevăratul termen limită’ va fi în luna iulie, când Grecia are de rambursat unele obligațiuni pe care le deține Banca Centrală Europeană.

 

 

Vezi si

Lovitură pentru industria auto din România: Vinde Renault uzina de la Mioveni?

Automotive News Europe scrie că Renault a primit mai multe oferte de parteneriat pentru divizia …