Saturday , April 27 2024

Draft nou de modificări fiscale-bugetare: Se renunță la „ajustorul fiscal”

 Se renunță la „ajustorul fiscal”, care se înlocuiește cu „impozitul minim pe cifra de afaceri” a companiilor mari și a băncilor, conform unui proiect de lege văzut de ZF. Este una dintre principalele modificări fiscale din noul document de lucru al coaliției, care acum cuprinde și economiile la buget.

Image by Freepik

Pachetul fiscal-bugetar, care are 110 pagini, nu mai este împărțit în două ordonanțe de urgență (OUG), ci este vorba de un proiect de lege care ar urma să treacă în Parlament, cel mai probabil prin angajarea răspunderii guvernului, pentru simplificarea procesului legislativ, astfel încât să intre în vigoare cât mai repede. Cu toate acestea, măsurile vin pentru că este nevoie de aco­perirea cheltuielilor bugetare, or de derapajul bugetar se știe din aprilie.

Documentul începe cu obiectivele vizate de lege și este scoasă în prim-plan restructurarea facilităților fiscale: „Restructurarea facilităților fiscale mai ales a acelor categorii de facilități fiscale care și-au atins obiectivele, cu o perioadă de implementare care le-a asigurat sprijin pentru plătitorii de impozite și taxe în calitate de beneficiari iar menținerea acestora nu se mai justifică în perioade de deficit bugetar excesiv”

De asemenea, autorii documentului enumeră mai multe principii care stau la baza documentului, printre ele fiind „principiul bunei gestionări a resurselor fiscale” sau Principiul descentralizării și a reorganizării regionale a serviciilor publice.

Nu este clar dacă acesta este noul document u care guvernul va merge la Comisia Europeană pentru a negocia un deficit bugetar mai mare, fără să atragă sancțiuni pentru depășirea țintelor asumate. Guvernul a mers inițial cu un pachet de măsuri care ar fi însumat economii și venituri suplimentare de 2,5% din PIB, dar Comisia Europeană a spus că este nevoie de mai mult, deși este gata să mai relaxeze ținta de deficit bugetar de 4,4% din PIB de anul acesta.

Documentul care conține peste 200 de măsuri de creșteri de taxe, taxe noi sau economii la buget nu este asumat public de coaliția de guvernare, dar cele mai multe principii sau chiar măsuri concrete au fost menționate de conducerea coaliției.

 Modificări fiscale:

– Impozit minim pe cifra de afaceri – companiile cu afaceri mai mari de 50 mil. euro vor plăti impozitul minim pe cifra de afaceri, în cazul în care impozitul pe profit ar fi mai mic decât valoarea impozitului minim pe cifra de afaceri;

– Impozit pe cifra de afaceri pentru bănci – cifra de afaceri a băncilor se calculează ca veniturile din dobânzi și impozitul este de 1%.

– Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt:

  1. a) 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro;
  2. b) 3%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri peste 60.000 euro sau care desfășoară activități în producție de software, restaurante, catering, baruri, stomatologie etc.

– Scutirea de impozit pe venit se aplică la un singur angajator/plătitor, pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 lei inclusiv obținute din salarii și asimilate salariilor realizate de persoana fizică. Partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 lei nu beneficiază de facilități fiscale.

– Se elimină scutirea la plata contribuțiilor sociale de sănătate pentru angajații din construcții și scutirea la plata contribuțiilor sociale de sănătate pentru angajații din sectorul agricol și din industria alimentară;

– Crește TVA de la 5% la 9% pentru serviciile constând în permiterea accesului la parcuri de distracții și parcuri recreative, livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale (maximum 120 mp.), inclusiv a terenului pe care sunt construite, livrarea de energie termică, livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență, cu emisii scăzute; livrarea de proteze și accesorii ale acestora, cu excepția protezelor dentare scutite de taxă.

– Impozit de 5% pe tranzacțiile imobiliare cu clădiri rezidențiale. Se calculează, la prima vânzare, prin aplicarea unei cote de 5% asupra prețului de vânzare al fiecărei clădiri rezidențiale vândute, din care se scade valoarea de 600.000 lei, fără a lua în considerare taxa pe valoarea adăugată aferentă.

– Impozit special de 0,3% pentru locuințe de peste 500.000 de euro și mașini de peste 75.000 de euro.

 Măsuri pentru încetinirea cheltuielilor:

– Numărul total al posturilor de demnitate publică efectiv ocupate aferente funcțiilor de secretari de stat, consilieri de stat, subsecretari de stat, vicepreședinți și a funcțiilor asimilate acestora se reduce până cel târziu la data de 1 ianuarie 2024 cu minimum 25%;

– Numărul de posturi de consilieri din cadrul cabinetului cancelariei precum și numărul de posturi din cadrul autorităților publice de interes local se reduc cu 50% din totalul numărului de posturi aprobate până cel târziu la data de 1 noiembrie 2023;

– Numărul de posturi vacante, neocupate, fără personal încadrat, din statele de funcții aprobate potrivit legii la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se desființează;

– Personalul cu funcții de conducere eliberat din funcția de conducere deținută ca urmare a reorganizării activității beneficiază de drepturile prevăzute de lege. Acesta are dreptul de a ocupa o funcție publică de conducere vacantă de același nivel sau o funcție publică de conducere de nivel ierarhic inferior vacantă, pentru care îndeplinește condițiile de ocupare; instituțiile publice publice acordă, anual, vouchere de vacanță în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024 -31 decembrie 2026, personalului ale căror salarii lunare de încadrare sunt de pană la 14.000 lei.

– Pentru condiții periculoase sau vătămătoare, sporul nu poate fi mai mare de 15% din salariul de bază și nu mai mult de 1.500 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;

– Cheltuielile lunare cu abonamentul de telefonie mobilă decontat din fonduri publice sunt de maximum 25 lei/lună/aparat de telefonie mobilă;

– Până la data de 1 ianuarie 2024 direcțiile de sănătate publică (DSP), sanitar-veterinare, județene școlare etc. se reorganizează la nivel de direcții regionale în cadrul fiecărei regiuni și cu structuri teritoriale fără personalitate juridică la nivel județean. Numărul consilierilor din cabinetele președinților consiliilor de administrație, președinților, vicepreședinților, directorilor generali, directorilor generali adjuncți precum și din alte cabinete ale conducătorilor de la nivelul operatorilor economici se reduce cu 50% din numărul de posturi aprobate. (Mediafax)

 

Vezi si

Mecanismul privitor la salariul minim european începe de la 1 iulie

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va …