Friday , April 26 2024

Dolarul american, mai scump în raport cu leul comparativ cu moneda europeană. Aprecierea dolarului poate determina creșterea facturilor la carburanți

Dolarul american este mai scump în raport cu leul comparativ cu moneda europeană, în condițiile în care cursul afișat marți de banca centrală a indicat 4,9225 lei pentru un dolar, față de 4,8851 de lei pentru un euro.


De altfel, moneda națională s-a apreciat în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,8851 lei, în scădere cu 0,02 bani față de cotația precedentă, de 4,8853 lei.
În schimb, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,9225 lei, în creștere cu 4,11 bani (^0,84%), comparativ cu luni, când s-a situat la 4,8814 lei.
Moneda națională s-a depreciat în raport cu francul elvețian, calculat de BNR la 5,0926 lei, în creștere cu 0,61 bani (^0,11%), față de 5,0865 lei, cotația anterioară.
Pe de altă parte, gramul de aur s-a scumpit, marți, până la valoarea de 275,2202 lei, de la 272,2033 lei, în ședința precedentă.
Pe piețele internaționale, moneda euro a coborât din nou marți sub pragul simbolic de un dolar, atingând un minimum al ultimelor două decenii, din cauza temerilor că șocul energiei va menține inflația ridicată și va spori șansele unei recesiuni în Europa, transmite Reuters.

Aprecierea dolarului ar putea determina creșterea facturilor la carburanți; costuri mai mari de rambursare a datoriei publice

Aprecierea dolarului ar putea putea determina creșterea facturilor la carburanți, dar și costuri mai mari de rambursare a datoriei publice și creșterea datoriei publice raportate la Produsul Intern Brut, susțin economiștii consultați de Agerpres.
“Aprecierea dolarului în raport cu leul românesc (în convergență spre nivelul record înregistrat pe 12 iulie) a fost determinată, în principal, de dinamica cursului EUR/USD – practic USD/RON este un cross între EUR/RON și EUR/USD. Pe parcursul ultimelor luni și în ultimele zile dolarul american s-a apreciat comparativ cu moneda unică europeană (spre cel mai ridicat nivel din 2002), evoluție determinată de o serie de factori, printre care se menționează: perspectivele pe termen foarte scurt pentru politica monetară din SUA și zona euro; acumularea de semnale de recesiune în ambele blocuri economice; gradul ridicat de incertitudine cu privire la dinamica economiei mondiale și viitorul arhitecturii monetar-financiare internaționale, mai ales în contextul tensiunilor geo-politice și consecințelor acestora – inclusiv separarea între lumea euro-atlantică (din care face parte și România) și blocul reprezentat de Rusia, China, Iran și alte economii emergente”, susține Andrei Rădulescu, director Analiză macroeconomică la Banca Transilvania.
Printre consecințele deprecierii leului românesc raportat la dolarul american el menționat perspectivele de ajustare a deficitului balanței comerciale cu bunuri cu țările din afara Uniunii Europene.
“În acest context, atragem atenția cu privire la intensificarea deficitului comercial cu bunuri cu țările din afara UE, cu 75,9% an/an la 0,9 miliarde euro în iunie, respectiv cu 74,1% an/an la 5,35 miliarde euro în semestrul I 2022. Pe de altă parte, importurile de petrol sunt denominate în dolari, iar aprecierea dolarului ar putea determina creșterea facturilor la carburanți în perioada imediat următoare”, a declarat Andrei Rădulescu.
De asemenea, Ciprian Dascălu, economistul șef al BCR, a explicat principalele cauze ale întăririi dolarului fata de euro: așteptările de lărgire semnificativă a diferențialului de rată de dobândă pozitiv în favoarea dolarului față de euro, așteptări care se anticipează a fi întărite de discursul de vineri la simpozionul de la Jackson Hole al președintelui Fed, Jerome Powell; perspectivele de creștere economică mai bune din SUA față de zona euro, precum și situația economică curentă diferită între cele două economii, reflectată de datele macroeconomice publicate recent; expunerea mai ridicată a Eurozonei la perturbările cauzate de războiul din Ucraina, mai ales prin intermediul canalului comercial, având în vedere dependența de importurile de materii prime.
“Posibile efecte ale unui dolar mai puternic, caeteris paribus, asupra economiei românești: costuri mai mari pentru importurile de materii prime cotate pe piețele internaționale în dolari, deci o inflație importată mai ridicată; adâncirea deficitului comercial și a deficitului de cont curent, care ar putea pune presiuni suplimentare de depreciere asupra monedei naționale, în general, un dolar mai puternic pune presiuni de devalorizare asupra monedelor țărilor emergente; costuri mai mari de rambursare a datoriei publice și creșterea datoriei publice (care include și împrumuturi în dolari) raportată la Produsul Intern Brut (exprimat în lei)”, a spus Ciprian Dascălu. (Agerpres)

Vezi si

Grindeanu: Tarom trebuie să intre în reorganizare economică

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, că TAROM va primi până la finele lunii …