Friday , April 26 2024

Directivă UE: Proprietarii, obligați să schimbe centralele termice mai vechi de 10 ani

centrala

Proprietarii de apartamente, ale căror centrale termice sunt mai vechi de 10 ani, vor fi obligaţi din toamnă să şi le schimbe cu unele mai puţin poluante, dar mult mai scumpe. Potrivit directivei venite din partea Uniunii Europene, care va intra în vigoare în mai puţin de o lună, în România vor putea fi vândute doar centralele termice cu condensare, informează B1 TV.

“Directiva europeană se referă la eficientizarea energetică, adică nu se mai pot fabrica centrale termice de apartament cu un randament mai mic de 75%. Când va trebui să o schimbe nu va mai găsi din aia ieftină , care a fost în jur de 2000 de lei , va găsi la 3500 de lei”,a spus vicepreşedintele ANPSC, Onuț Nejloveanu.

Mai exact, decizia UE va avea un impact financiar important în rândul a milioane de familii, care vor fi nevoite să -şi cumpere centrale termice cu condensare, mai scumpe chiar şi cu 50% faţă de cele care se vindeau până acum. Prețul noilor centrale poate ajunge până la 7.000 de lei, spun specialiştii. O parte dintre români ar putea să cheltuiască aceşti bani o dată la zece ani.

capital.ro

Vezi si

Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%

Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă …

3 comments

  1. S-o crezi tu ca cei cu centrale sunt bogați. Eu am făcut in 2002 rata cu dobânda de 49% pe 10 ani ca sa-mi pun centrală, pentru ca iarna aveam in casa 12 grade cu încălzirea centralizată, din cauza presiunii scăzute a apei din calorifere care nu mai ajungea la etajul 8. Si atâta timp cât am făcut la centrală toate revizuire.iile din doi in doi ani, iar randamentul nu este S.ub 75%, o sa o schimb cand va sacade sub aceAsta limita. Pana atunci, fac ceva pe directiva lor europeană. Si pot sa enumăr cel puțin 10 directive, care mi-ar îmbunătăți nivelul de trai, dar nu se aplica.

  2. Dati-va demisia

    Se considera, peste tot, in UE, ca cei ce si-au permis sa instaleze o centrala sunt persoane descurcarete, cu bani multi…
    De ce UE, nu ajuta cu bani si expertiza si sistemul centralizat din Suceava, sa fie rentabil asa cum au facut la ei!?
    Cine trebuie sa se implice sa ajute oamenii necajiti!?

  3. Ce UE …. cu un mare M în față. Dar vreo directivă despre pierderile din rețelele centralizate, despre CET-uirle și CT-urile și CAF-urile de mare UE cu un mare M în față și care sunt în toată țara nu spune nimeni nimic de la Bruxelles?