Sunday , May 26 2024

Cel mai mare fond de investiţii din lume pariază pe obligaţiuni de stat

Businessman using graphs on screen

Cel mai mare fond de obligaţiuni din lume, controlat de Pacific Investment Management Co., a pariat în decembrie pe titluri de Trezorerie SUA şi alte bonduri guvernamentale, după ce Rezerva Federală a Statelor Unite a anunţat reducerea programului de relaxare cantitativă.

Astfel, obligaţiunile de stat reprezentau la finele lunii decembrie 45% din activele Total Return Fund, administrat de Bill Gross, faţă de 37% în luna noiembrie, potrivit datelor companiei, citate de Bloomberg.

Fondul administrează active în valoare totală de 237 miliarde de dolari.

De asemenea, ponderea creditelor ipotecare în portofoliul fondului a urcat uşor, de la 34% la 35%.

Investiţiile fondului în credite de pe piaţa SUA s-au menţinut la 10% din portofoliu.

Pacific Investment Management Co., cu sediul în California, este o divizie a companiei germane de asigurări Allianz.

Total Return Fund, cel mai mare fond administrat de grupul american, a înregistrat anul trecut un randament negativ de 1,9%, cel mai prost an din 1994.

Fondul s-a confruntat cu un nivel record de retrageri, după ce preşedintele Rezervei Federale a SUA, Ben Bernanke, a indicat încă din luna mai intenţia băncii centrale americane de a reduce programul de relaxare cantitativă prin achiziţii lunare de obligaţiuni, datorită perofrmanţelor mai bune ale economiei.

În decembrie, Fed a anunţat că va reduce programul începând din ianuarie, de la 85 miliarde de dolari la 75 miliarde de dolari pe lună.

Gross a sunliniat anterior că investitorii ar trebui să se orienteze către investiţii în datorii cu maturitate mai scurtă, deoarece nivelul scăzut al inflaţiei din SUA sugerează că Rezerva Federală va menţine dobânda de politică monetară aproape de zero până în 2016 cel mai devreme.

Titlurile de Trezorerie SUA au dat anul trecut un randament negativ de 3,4%, cel mai slab din 2009, potrivit datelor Bank of America Merrill Lynch. Între timp, indicele S&P 500 al bursei de la New York a urcat cu 29%.

Costul de finanţare al guvernului american, măsurat prin randamentul titlurilor de Trezorerie SUA cu maturitatea la 10 ani, a urcat săptămâna trecută la 3,05%, cel mai ridicat nivel de la jumătatea anului 2011.

Vezi si

Peste o treime dintre angajații din construcții au salarii cuprinse între 4.500 și 7.000 de lei

Peste o treime dintre angajații din construcții au salarii cuprinse între 4.500 și 7.000 de …