Saturday , April 27 2024

Peste cinci milioane de euro pentru o nouă conductă de apă de la Burdujeni la aeroport + rețea de canalizare

În ciuda șocului pe care l-a primit cu retragerea celor de la WizzAir, Aeroportul Sucevei și vecinătățile sale se pregătesc   pentru perspective de dezvoltare. În acest sens, a rămas în plan proiectul privind realizarea unei aducțiuni noi de apă, dar și a unui nou sistem de canalizare.

Studiul de fezabilitate a fost terminat și a început partea de obținere a unor avize preliminarii. Durata de implementare a obiectivului de investiții este de 12 luni, de la data emiterii ordinului de începere. Având în vedere că încă este la parte de obținere a unor avize, putem concluziona că în cel mai fericit caz vor începe lucrările anul viitor. Pentru asta, Consiliul Județean Suceava deoarece această instituție este interesată de realizarea investiției, va trebui să prevadă o sumă de 4.335.995 euro, fără TVA. Asta ar însemna că valoarea totală a proiectului depășește 5 milioane de euro, putând fi anumite economii la licitație, asta cu condiția ca să nu apară modificări de soluție între timp care să angreneze costuri suplimentare.

Deocamdată, soluția care rezultă din studiul de fezabilitate la sistemul pentru rețeaua de apă presupune un racord la rezervorul existent B II având volumul de 5.000 mc din gospodăria de apă Burdujeni – Suceava, o stație de pompare apă, alcătuită din 3 pompe (2A^1R), complet automatizată- amplasată în gospodăria de apă Burdujeni – Suceava, o aducțiune de apă, realizată din țeavă PEHD (polietilenă de înaltă densitate), care să asigure cerința de apă potabilă pentru aeroport, parc industrial, oraș Salcea și comuna Adâncata. Conducta de aducțiune cu diametre diferite va avea o lungime de 7950 m, din care o lungime de 5180m va avea diametrul exterior (De) de 280. Totodată, se are în vedere realizarea unui rezervor de apă cu volumul de 700mc care să asigure rezerva de apă pentru compensarea consumului orar pentru Aeroport „Stefan cel Mare” și Parc Industrial Bucovina I, precum și rezerva de apă pentru incendiu pentru cele două obiective. Sistemul este prevăzut (prin proiect) și cu o instalație de dezinfecție apa potabilă, complet automatizată și cu câte o stație de pompare apă potabilă pentru viitorul parc industrial și pentru aeroport.

Sistemul de canalizare (așa cum a fost el proiectat) cu prinde o stație de pompare apă uzată, alcătuită din 2 pompe (1A^1R), complet automatizată și amplasată în vecinătatea aeroportului și a stației de epurare existente, dimensionată pentru apa uzată, colectată din Aeroportul „ștefan cel Mare” și a Parcului Industrial Bucovina I. Este nevoie de o nouă stație de pompare la aeroport pentru că, potrivit ACET SA Suceava, stația de pompare nr.2 din Salcea nu are capacitatea suficientă pentru a prelua și aportul de apă uzată menajeră colectată din aeroport și parcul industrial, astfel încât se solicită redimensionarea și mărirea capacității sistemului de pompare existent din cadrul stației de pompare 2. De asemenea, conducta de refulare apă uzată (o țeavă PEHD) va fi avea o lungime de 2.310 m și de va situa de-a lungul străzii Aeroportului (DJ290A) urmând a refula într-un colector gravitațional al orașului Salcea de pe strada Aeroportului.

Conducta de aducțiune va porni din cartierul Burdujeni-sat (strada căpitan Grigore Andrei) și după ce va traversa acest cartier al Municipiului Suceava, va fi amplasată la limita dintre comuna Adâncata și orașul Salcea, pentru a fi dimensionată și accesibilizată, ulterior, și de comuna Adâncata. În aceasta din urmă nu există sistem alimentare apă – un mai vechi proiect inițiat cu circa 20 de ani în urmă a fost un eșec total – fapt pentru care Consiliul Județean Suceava consideră a fi imperios necesar a se demara procedura de înființare a unui sistem complet de alimentare cu apă care să satisfacă necesarul de apă din întreaga comună, cât și stocarea rezervei intangibile. Prin realizarea investiției de alimentare cu apă a Parcului Industrial Bucovina respectiv a Aeroportului „ștefan cel Mare” Suceava, comuna Adâncata se poate conecta la conducta de aducțiune și, ulterior, își va realiza sistem distribuție și înmagazinare corespunzătoare.

Actualmente orașul Salcea beneficiază de un sistem de alimentare cu apă compus din front captare, tratare, rezervoare înmagazinare 5×200 mc, rețea distribuție. În urma măsurătorilor întocmite, cantitatea de apă este în scădere iar calitatea apei din frontul de captare prezintă modificări din punct de vedere chimic și bacteorologic fapt ce conduce la o nouă sursa de alimentare apă, respectiv din orașul Suceava zona Burdujeni, din rezervorul B II Burdujeni. (D.P.)

 

Vezi si

Suceveanca Lăcrimioara Perijoc, argint la Campionatele Europene de box de la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc a pierdut, sâmbătă, meciul disputat cu reprezentanta Serbiei, Sara Cirkovic, în …

One comment

  1. un mai vechi proiect inițiat cu circa 20 de ani în urmă?
    Canalizare la aeroport? Ce fericire pentru fregvent flyers – dump and go va fi posibil!
    E bine ca nimic nu s-a schimbat in zona. Si traditiile si obiceiurile au ramas nealterate de inventarea Harriet igienice, a sapunului si pastei de dinti. Sa nu mai vorbim de strigaturile preluate si la horele de la Prislop.