Friday , April 26 2024

Bursa de la New York s-a prăbușit din nou, bursele din Asia deschid în scădere

Bursa din New York s-a prăbuşit dramatic, joi, pentru a doua oară în ultima săptămână. Indicele de reper al bursei, Dow Jones, a încheiat şedinţa de tranzacţionare cu o pierdere de 4,15 la sută. Şi indicii Nasdaq şi Standard and Poors 500 au fost pe minus, cu aproape 4%. Prăbuşirea bursei din New York vine după o zi de calm.

bursa new york

Conform Digi 24, scăderile de la bursă i-au costat pe cei mai bogaţi 500 de oameni din lume în total peste 90 de miliarde de dolari. 20 dintre ei au pierdut cel puţin câte un miliard fiecare. Cel mai bogat om al planetei și-a văzut averea diminuată cu peste 5 miliarde de dolari.

După picajul de pe Wall Street, a venit rândul principalelor burse din Asia. Acestea au înregistrat deja pierderi de la deschidere, la fel cum s-a întâmplat şi la începutul săptămânii. La TokYo, indicele Nikkei a scăzut cu aproape 3 procente, iar principalul indice al bursei din Hong Kong a coborat cu 3,3 la sută. Şi la Seul s-a înregistrat o scădere în jur de două procente.

Şi bursele europene au închis joi în scădere, e drept, mai moderată.

Marţi a fost singura zi de uşoară creştere a bursei americane din această săptămână, după ce luni a suferit cea mai mare scădere într-o singură zi din istorie.

Experţii financiari estimează fluctuaţii ale pieţei în perioada următoare, până se va ajunge la o stabilizare. Asta după ce indicele Dow Jones a crescut anul trecut cu 37%.

Indicele Dow Jones a încheiat joi cu o pierdere de peste 1.000 de puncte, pentru a doua oară în această săptămână, relatează CNN. În timpul ședinței de tranzacționare, indicele a ajuns la a doua cea mai mare scădere din istoria sa, de 4,2%, în timp ce randamentele obligaţiunilor au crescut, potrivit MarketWatch.

Indicele S&P 500 a încheiat tranzacţiile în coborâre cu 3,8%, iar Nasdaq Composite în scădere cu 3,9%, după o nouă şedinţă marcată de fluctuaţii mari ale cotaţiilor acţiunilor. Prin aceste evoluţii, Dow Jones şi S&P 500 au intrat pe o tendinţă de corecţie, evoluţie definită printr-o scădere de 10% faţă de un maxim atins în ianuarie.

Volatilitatea din piaţă s-a menţinut ridicată, iar investitorii nu au putut să constate că piaţa ar atins nivelul minim.

Piaţa a fost dominată de temerile legate de inflaţie, iar randamentele obligaţiunilor au crescut.

În Europa, indicele Stoxx Europe 600 a închis în declin cu 1,6%, iar indicele britanic FTSE 100 a coborât cu 1,5%. Indicele MSCI Emerging Market a pierdut 1,2%, scrie News.ro.

Indicele Dow Jones, care urmărește evoluția celor mai performante 30 companii din Statele Unite, a înregistrat săptămâna aceasta cele mai scăderi din istoria sa, după o perioadă de creştere constantă care îl dusese la niveluri record. Faţă de vârful atins la sfârşitul lui ianuarie, căderea este de peste 10 la sută. Această evoluţie este definită drept o corecţie. În aceeaşi situaţie este şi indicele Standard and Poor 500, ce urmăreşte 500 de companii mari.

Vezi si

Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%

Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă …