Wednesday , February 1 2023

Barroso cere liderilor europeni recapitalizarea urgentă a băncilor

Preşedintele Comisie Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut miercuri liderilor europeni recapitalizarea urgentă a băncilor şi devansarea cu un an a intrării în vigoare a mecanismului permanent de salvare a ţărilor, la jumătatea lui 2012, transmite Reuters.

“Planul trasează ieşirea Europei din criza economică”, a afirmat Barroso în Parlamentul European, la prezentarea unor propuneri care pornesc de la devansarea Mecanismului European de Stabilitate şi până la măsuri decisive pentru Grecia.

El a cerut ca şefii de state să susţină planul în cinci puncte atunci când se vor întâlni la Bruxelles pe 23 octombrie.

Barroso a spus că ar trebui să fie “o abordare coordonată pentru consolidarea băncilor”, în baza unei evaluări mai stricte a solidităţii acestora, folosind, temporar, un nivel mai ridicat al ratei capitalului de rang 1 (Tier 1).

În plus, băncile vulnerabile ar trebui să fie susţinute de guverne, dacă instituţiile de credit nu vor reuşi să obţină sprijin din partea investitorilor.

Dacă statele nu vor putea să intervină, băncile ar trebui să obţină asistenţă din partea Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară (EFSF), a arătat şeful executivului UE.

“Încrederea poate fi restabilită prin aplicarea imediată a tuturor acestor elemente necesare rezolvării crizei”, consideră Barroso.

Propunerile cer prerogative suplimentare pentru Comisia Europeană şi Consiliul European, organism care găzduieşte reuniunile miniştrilor UE, pentru a interveni în pregătirea bugetelor naţionale şi a monitoriza punerea lor în practică.

Vezi si

Rabla 2023: prima de casare crește cu 15%

Prima de casare pentru Programul ‘Rabla clasic’ va creşte cu 15% în 2023, a informat, …