Wednesday , May 22 2024

Atentie cand sunati sau folositi internetul in alte tari decat in UE: Tarifele in roaming pot fi de peste 50 de ori mai mari, atentioneaza ANCOM

internet tel

Romanii care folosesc serviciile de telefonie mobila si internet mobil cand calatoresc tarile din afara UE pot plati pentru serviciile de voce si date tarife de peste 50 de ori mai mari decat tarifele platite pentru aceleasi servicii in tarile din comunitate, unde aceste tarife sunt reglementate, atentioneaza luni autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM), care ii sfatuieste pe utilizatori sa studieze cu atentie ofertele furnizorilor. Un roman aflat in Serbia, Muntenegru, Egipt, Maroc, Canada, S.U.A. ori Emiratele Arabe Unite (Dubai) poate plati peste 2 Euro/minut in cazul unui apel efectuat catre Romania, in timp ce daca in spatiul UE tariful maxim este de 0,19 euro/minut (fara TVA) pentru un apel catre orice destinatie din spatiul comunitar.

Mai exact, un utilizator roman aflat in Serbia, Muntenegru, Egipt, Maroc, Canada, S.U.A. ori Emiratele Arabe Unite (Dubai) poate plati peste 2 Euro/minut in cazul unui apel efectuat catre Romania sau chiar peste 1 Euro/minut pentru un apel primit in roaming, potrivit datelor din comparatorul oficial de tarife telecom – www.veritel.ro. Comparativ, un utilizator care calatoreste in spatiul UE plateste maxim 0,19 euro/minut (fara TVA) pentru un apel efectuat catre orice destinatie din Uniunea Europeana si cel mult 0,05 euro/minut (fara TVA) pentru primirea unui apel, in cazul utilizarii planului tarifar de baza (Eurotarif).

In ceea ce priveste serviciile de date, un utilizator roman de internet mobil care foloseste tarifele standard si calatoreste, de exemplu, in Turcia, Moldova, Muntenegru, Serbia sau S.U.A. plateste tarife standard incepand cu 5 Euro/MB pentru transferul de date, in timp ce costurile pot depasi 10 Euro/MB pentru destinatii precum Egipt, Maroc, Thailanda ori Tunisia sau chiar 13 Euro/MB pentru Australia, Brazilia ori Japonia. Comparativ, utilizatorii romani care calatoresc in tarile din Uniunea Europeana platesc maximum 0,20 euro/MB (fara TVA), in cazul utilizarii planului tarifar de baza (Eurotarif). De exemplu, un utilizator care acceseaza de pe telefonul mobil casuta de e-mail, retele de socializare si site-uri de stiri timp de aproximativ 2 ore poate ajunge sa consume cel putin 15MB, putand plati chiar si de 65 de ori mai mult pentru roaming-ul de date in afara UE fata de cat ar plati in calatoriile din spatiul UE.

Pentru a evita socul facturilor mari care pot rezulta din utilizarea serviciilor de date, utilizatorii din Romania care calatoresc in afara tarii primesc avertizari prin intermediul unor mesaje-text, email-uri sau ferestre pop-up, in cazul in care costul datelor descarcate se apropie sau depaseste pragul prestabilit de 50 euro. Utilizatorii ii pot solicita insa operatorului stabilirea unui alt prag-limita, mai mic sau mai mare fata de aceasta valoare.

Diferentele mari dintre costurile platite de utilizatorii de telefonie mobila si internet mobil pentru serviciile de roaming in spatiul UE si in afara acestui spatiu sunt generate de reglementarile in vigoare. Astfel, in timp ce la nivelul Uniunii Europene exista reglementari referitoare la tariful maxim pe care il pot percepe operatorii in cadrul planului tarifar standard, pentru tarile non-UE nu exista un astfel de plafon maximal, fiecare operator avand libertatea de a-si stabili tarifele aplicabile.

ANCOM le recomanda utilizatorilor sa se informeze inainte de a pleca in calatorie asupra ofertelor speciale de roaming puse la dispozitie de operatori in perioadele de vacanta, pentru a alege planul tarifar care se potriveste cel mai bine nevoilor proprii de comunicare. Pentru a compara gratuit toate tarifele de telefonie si internet disponibile pe piata in acest moment, utilizatorii pot accesa www.veritel.ro, comparatorul de oferte telecom creat de ANCOM.

In ceea ce priveste gradul de utilizare a serviciilor de roaming, utilizatorii din Romania care au folosit in trimestrul III al anului 2013 (lunile iulie-august-septembrie) serviciul de internet mobil in tarile din UE/SEE, pe baza Eurotarifului, au consumat peste 10 milioane MB, in timp ce consumul pentru utilizatorii care au calatorit in tarile din afara UE/SEE a fost de 1 milion MB. In aceeasi perioada, utilizatorii din Romania care au calatorit in tarile UE/SEE au efectuat apeluri in roaming de peste 29 de milioane minute si au primit apeluri de 93 milioane de minute, iar cei care au calatorit in afara UE/SEE au efectuat apeluri insumand 3 milioane minute si au primit apeluri de 3,7 milioane minute. (Hotnews)

Vezi si

Unii bugetari vor beneficia de creşteri salariale de 10 %, raportate la nivelul lunii decembrie 2023, în 2 tranşe

Anumite categorii de bugetari vor beneficia de creşteri salariale de 10% raportate la nivelul lunii …