Wednesday , May 29 2024

Ajutor de stat de 750 de milioane de euro pentru marii consumatori de energie electrica. Nu este clar cum va fi suportata subventia

alro

Hotararea de Guvern privind instituirea unei scheme de ajutor de stat prin exceptarea marilor consumatori de energie electrica de la plata pana la 85% a certificatelor verzi a fost publicata vineri in Monitorul Oficial. Actul normativ prevde ca “bugetul total estimat alocat schemei de ajutor de stat reprezinta echivalentul in lei a sumei de 750 de milioane de euro”. Insa nu este clar cum va fi suportata aceasta suma: de la bugetul de stat sau prin distribuirea certificatelor verzi pe care ar fi trebuit sa le plateasca marii consumatori catre micii consumatori si populatie. Marii beneficiari sunt companii precum Alro si ArcelorMittal, care au facut presiuni constante asupra Guvernului pentru a primi o serie de facilitati la plata energiei electrice, scrie Hotnews.

Actul normativ a fost aprobat pe 11 iunie. Nici atunci Guvernul nu a spus cine va suporta subventionarea acestor mari consumatori. Contactat de HotNews.ro, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), a afirmat ca “se discuta sa fie trecute (n.red. certificatele verzi pe care ar fi trebuit sa le plateasca marii consumatori) la ceilalti consumatori”. “Asa cum a fost facut actul normativ, se va rasfrange asupra tuturor celorlati consumatori”, a precizat atunci Havrilet.

Imediat dupa aceasta declaratie, membrii Asociatiei Marilor Consumatori Industriali de Energie – adica beneficiarii unui ajutor de stat anuntat ieri de Guvern – au transmis un comunicat de presa prin care sustineau ca nu sunt de acord ca schema de sprijin sa afecteze restul consumatorilor din Romania.

Actul normativ a fost initiat de Ministerul Economiei si sustinut intens de ministrul Constantin Nita si de premierul Victor Ponta.

Masura se aplica pentru consumatorii industriali, favorizatii fiind cei mai mari, printre care Alro si ArcelorMittal. In total, vor fi ajutati cam 300 de mari consumatori. Ceilalti, milioane de consumatori, casnici si firmele mai mici, vor suporta, intr-o forma sau alta, subventiile catre cei mari.

Potrivit actului normativ, schema de sprijin are valabilitate de 10 ani si se va aplica de la 1 august 2014. Imediat dupa aprobarea hotararii, Ministerul Economiei spunea ca se aplica dupa aprobarea Notificarii acesteia de catre Comisia Europeana. Nu este clar ce se intampla daca nu este primit avizul Comisiei Europene pana pe 1 august.

Exceptarea se realizeaza diferentiat, in functie de electro intensitatea operatorilor economici:

85% in cazul unei electro intensitati mai mari de 20%
60% in cazul unei electro intensitati de 10-20%
40% in cazul unei electro intensitati de 5-10%.

Initial, intr-un comunicat transmis in ziua adoptarii actului normativ, Ministerul Economiei spunea ca “bugetul total estimat alocat schemei de ajutor de stat este de 750 milioane euro”, de unde se presupunea ca subventia va fi suportata de la bugetul de stat. Ulterior, a revenit cu o precizare, spunand ca “nu vor fi alocate fonduri de la bugetul de stat”, fara a spune si de unde va fi luata suma de 750 milioane euro.

Este o masura luata in plin scandal al umflarii facturilor pe partea de certificate verzi de catre ENEL. Reamintim ca DNA i-a retinut luna trecuta pe Claudiu Dumbravanu, vicepresedinte reglementatorului in energie (ANRE), Florin Gugu, director ENEL, si Gheorghe Ciubotaru, asociat Electroalfa. Florin Gugu lucrat si el pana in 2005 la ANRE, inainte de a ajunge la ENEL. Cei trei sunt acuzati ca ar fi distorsionat mecanismul de formare a pretului final al facturilor platite de consumatori.

Insa așa-zisa dublă taxare a certificatelor verzi la consumatorii finali de energie electrică nu a fost facuta doar de ENEL, ci de toti cei 8 distribuitori din Romania. Presedintele ANRE Niculae Havrilet spunea atunci ca toate cele 8 companii de distributie din Romania erau obligate sa scada tarifele dupa ce a fost constatata o dubla taxare pe certificatele verzi. O comisie din cadrul ANRE a decis, intr-o prima faza, ca toti cei 8 distribuitori sa returneze sumele reducand tarifele la consumatorul final cu 6%. Apoi o expertiza tehnica a determinat acea comisie sa mai reduca din estimari, ajungandu-se la 4,7%. Si nu doar atat. In urma unor plangeri ale companiilor precum ca ar intra in insolventa daca se face reducerea brusc, Comitetul de Reglementare a hotarat ca reducerea facturilor sa se faca esalonat, intr-o prima etapa fiind o scadere de 1,3%.

Nu este prima masura a Guvernului care favorizeaza marii consumatori industriali de energie. La presiunile constante ale unor mari consumatori precum Alro, ArcelorMittal si InterAgro, Guvernul Ponta a decis sa adopte mai multe acte normative care sa ajute astfel de companii. Insa, aceste ajutoare sunt date in detrimentul companiilor din domeniul energetic. Astfel, in urma cu doua-trei luni, Guvernul a aprobat doua acte normative, o Ordonanta de Urgenta care prevede stabilirea pretului de referinta la gaze naturale- pretul de la 1 ianuarie 2014 (72 lei/MWh, ceea ce inseamna 230 dolari/1000 mc) pentru marii consumatori aflati pe piata libera si o Hotarare care stabileste cota de piata pentru certificatele verzi la nivelul de 11,1% din consumul final brut de energie electrica. In 2014, cota de certificate verzi ar fi trebui sa creasca la 15%, ceea ce ar fi dus la o majorare a facturii totale in medie 1%. Guvernul a decis sa mentinta cota la nivelul de anul trecut, adica la 11,1%. Aceasta masura cu mentinerea cotei avantajeaza cel mai mult marii consumatori. (Hotnews)

Vezi si

Productivitatea unui salariat din România este de 15.000 de euro/an, de trei ori sub media europeană

Cele aproximativ 540.000 de IMM-uri existente, la ora actuală, în România ne plasează tot pe …