Friday , May 10 2024

Dosar la DNA pentru primarul Olarean, in afacerea asfaltarilor din Radauti

Primarul municipiului Radauti, Aurel Olarean
N SC Drumuri [i Poduri SA Suceava [i SC Servicii Comunale SA R\d\u]i reclam\ s\v=r[irea de c\tre primarul R\d\u]iului a infrac]iunii de  abuz `n serviciu n el este acuzat c\ nu s-a conformat unei decizii a Cur]ii de Apel privind executarea lucr\rilor de repara]ii str\zi [i modernizare a trotuarelor
SC Drumuri [i Poduri SA Suceava, societate care are ca unic ac]ionar Consiliul Jude]ean Suceava [i SC Servicii Comunale SA, care are ca unic ac]ionar Consiliul Local al municipiului R\d\u]i, au `ntocmit o pl=ngere penal\ `mpotriva primarului municipiului R\d\u]i, Aurel Ol\rean, adresat\ Serviciului Teritorial Suceava al Direc]iei Na]ionale Anticorup]ie.
~n cuprinsul pl=ngerii depuse la DNA se cere ca primarul Ol\rean s\ fie cercetat pentru abuz `n serviciu, pentru c\, de[i prin Decizia 1417 din 5 august 2010 a Cur]ii de Apel Suceava s-a admis cererea celor dou\ societ\]i av=nd ca obiect “litigiu privind achizi]iile publice” [i s-a dispus anularea dispozi]iei Prim\riei municipiului R\d\u]i de anulare a unei proceduri anterioare, dispun=nd reluarea acestei proceduri,  Prim\ria R\d\u]i a continuat efectuarea de lucr\ri din dispozi]ia primarului Aurel Ol\rean cu o alt\ societate.
SC Drumuri [i Poduri Suceava a ofertat al\turi de SC Servicii Comunale R\d\u]i pentru lucr\rile de `ntre]inere [i repara]ii la str\zi [i trotuare modernizate din municipiul R\d\u]i `n baza procedurii SEAP, `n baza unei invita]ii din 2 aprilie a.c.. pre]ul oferit a fost superior fa]\ de cel al firmei concurente, care nu `ndeplinea condi]iile de calificare pentru c\ nu de]inea o sta]ie de producere a mixturilor asfaltice performant\ [i nici nu dispunea de un responsabil tehnic cu execu]ia lucr\rilor de construc]ii `n domeniul drumuri [i poduri cu atestat valabil la data ofert\rii.
C=nd autoritatea constactant\ – prim\ria municipiului R\d\u]i – a constatat c\ firma preferat\ nu `ndepline[te condi]iile de calificare, a anulat procedura de atribuire, pentru a favoriza societatea preferat\, se sus]ine `n pl=ngerea depus\ la DNA.
Mai mult, prim\ria R\d\u]i a emis o nou\ invita]ie, publicat\ de asemenea `n sistemul SEAP (Sistemul electronic de achizi]ii publice) pentru acelea[i lucr\ri, cu diminuarea perioadei contractuale, precum [i a valorii estimate, `ns\ nu propor]ional, pentru a se conferi o aparen]\ de legalitate, dar cu `nc\lcarea altor prevederi legale, se sus]ine `n aceea[i pl=ngere. “~n acest mod”, o procedur\ care necesit\ licita]ie deschis\ a fost redus\ la una pentru care este suficient\ o cerere de ofert\”, este concluzia tras\ de peten]i – reprezentan]ii Drumuri [i Poduri Suceava, respectiv  Servicii Comunale  R\d\u]i.
~n urma aplic\rii noii proceduri, firma preferat\ de primarul Aurel Ol\rean s-a asociat cu o alta, pentru a `ndeplini condi]iile de calificare, care oricum au fost modificate, disp\r=nd din caietul de sarcini condi]ia de de]inere a unei sta]ii de producere a mixturilor asfaltice performante, cu o productivitate de cel pu]in 100 tone/or\. De re]inut, se mai arat\ `n pl=ngerea penal\, c\ dup\ deschiderea ofertelor celor dou\ societ\]i `n cadrul primei proceduri, “toate secretele au fost f\cute publice, fiind evident c\ participarea la o nou\ procedur\ este inutil\”. Pe aceste considerente, Servicii Comunale [i Drumuri [i Poduri au formulat contesta]ie, mot=v=nd c\ au fost `ncl\cate principiile care stau la baza atribuirii contractului de achizi]ie public\ [i s-a cerut `n instan]\ anularea dispozi]iei prim\riei R\d\u]i de a anula prima procedur\ de atribuire, cu reluarea acesteia de la emiterea deciziei de anulare.
De[i firmele asociate au avut c=[tig de cauz\ `n cadrul procedurii pentru lucr\rile de asfaltare din municipiul R\d\u]i, acestea au fost realizate de firma preferat\ de primarul Aurel Ol\rean.
~n luna august a acestui an, Curtea de Apel Suceava  a dispus anularea dispozi]iei de modificare a procedurii `n baza c\reia lucr\rile au fost reluate de concuren]ii asocierii formate din SC Servicii Comunale [i Sc Drumuri [i Poduri [i a dispus reluarea procedurilor de atribuire.
Firma concurent\ `ns\ continu\ s\ `[i fac\ treaba, de[i primarul Aurel Ol\rean a fost `n[tii]at de hot\r=rea instan]ei. “Fapta primarului de a nu anun]a firma concurent\ s\ sisteze orice lucr\ri de asfaltate are un v\dit caracter abuziv [i este s\v=r[it\ cu inten]ie direct\ iar paguba creat\ societ\]ilor comerciale subscrise asociate este `nsemnat\, `n condi]iile `n care am ar\tat c\ repunerea p\r]ilor `n situa]ia anterioar\ este practic imposibil\ (…) Vinovat de crearea acestei situa]ii este primarul municipiului R\d\u]i, care este ordonator principal de credite”, se arat\ `n finalul pl=ngerii penale. (Neculai RO{CA)

Vezi si

Fiecare elev de la Liceul cu Program Sportiv are propriul dulăpior pentru rechizite și lucruri personale. Telefoanele vor fi ”încuiate” în timpul orelor

În urmă cu un an de zile, conducerea Liceului cu Program Sportiv Suceava implementa, în …

No comments

  1. Ingamfat la maxim, isi acorda o importanta demna de un … de fapt, ca sa concluzionez: comportament de om prost.