Friday , May 3 2024

Noul guvern al Islandei nu vrea in UE: "Vom opri negocierile imediat!"

islanda

Incercarile Islandei de a adera la Uniunea Europeana se opresc aici, a declarat, miercuri, liderul Partidului Independentei.
Politicianul eurosceptic Bjarni Benediktsson a facut aceste mentionari in contextul realizarii unei noi coalitii de guvernare alaturi de Partidul Progresiv, scrie newsoficeland.com.
Formatiunea sa politica a obtinut 26,5% din voturi la alegerile organizate pe 27 aprilie, primind 19 din cele 63 de locuri in Parlament, in timp ce Partidul Progresiv a obtinut 24,4% din voturi si 19 locuri in legislativ, cel din urma urmand sa desemneze premierul.
Social-democratii, care s-au aflat pana acum la guvernare si care au sustinut aderarea la UE, au castigat 13,5% din sufragii si noua locuri de parlamentari.
Astfel, votul populatiei a fost vazut ca unul impotriva intrarii in blocul comunitar, scrie EUobserver, care citeaza Reuters.
Partidul Independentei a fost la guvernare in perioada 1991 – 2009, inclusiv in perioada in care s-au prabusit bancile, din cauza crizei.
Ulterior, el a fost inlocuit de social-democrati, care au prezentat in iulie 2009 cererea oficiala de aderare la UE. De asemenea, ei au mai solicitat si un imprumut de 2 miliarde de dolari in 2009 de la Fondul Monetar International (FMI) pentru a putea acoperi datoriile.
Negocierile oficiale de aderare la UE au inceput un an mai tarziu. De atunci, Islanda a incheiat circa o treime din cele 33 de capitole de negociere cu Uniunea Europeana privind acquis-ul comunitar. Social-democratii au sustinut ca aderarea la UE ar oferi o securitate pe termen lung.

Vezi si

„Oscarul de la Washington”. Klaus Iohannis, premiat de Atlantic Council ”pentru rolul său în leadershipul transatlantic și european”

Președintele Klaus Iohannis va fi printre laureații prestigioaselor premii anuale ale organizației Atlantic Council, considerate …