Friday , May 3 2024

De ce este Luna argintie?

“Luna de argint” din versurile poeţilor ar putea avea o urmă de adevăr. Oamenii de ştiinţă, care au reuşit să trimită o rachetă într-un crater lunar anul trecut, au descoperit un tezaur neaşteptat de elemente, inclusiv urme de argint, informează Daily Mail.

Din păcate, cantităţile de metale sunt prea mici pentru a putea deveni vreodată rentabilă o mină de argint lunar.

Mai importante din punctul de vedere al explorării satelitului nostru natural sunt cantităţile de apă descoperite în fundul craterului Cabeus. Prezentă în proporţie de aproximativ 5,6% din materialul de suprafaţă, apa se află în cantităţi suficiente pentru a fi folosită în viitoarele misiuni cu echipaj uman.

Anthony Colaprete de la centrul de cercetare al Agenţiei spaţiale americane Ames a declarat că pe suprafaţa lunară există o cantitate semnificativă de apă.

“Este sub formă de grăunţe de apă îngheţată. Aceasta este o veste bună pentru că apa îngheţată este o resursă cu care se poate lucra. Nu trebuie încălzită foarte mult, trebuie doar adusă la temperatura camerei pentru a putea fi filtrată cu uşurinţă”, a declarat Colaprete.

Potrivit calculelor, din aproximativ o tonă de material ar putea fi extraşi 11-12 litri de apă.

În schimb, existenţa unor cantităţi surprinzătoare de mercur în sol ar putea fi o problemă, fiind un element toxic cu un potenţial risc pentru exploratori.

Misiunea LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite) a reuşit prpbuşirea controlată a rachetei Centaur într-un crater din apropierea polului de sud al Lunii. Materialul împrăştiat în urma exploziei a putut fi ulterior analizat de instrumentele sondei spaţiale Lunar Reconnaissance Orbiter.

Ţinta rachetei Centaur a fost craterul Cabeus, care se află într-o regiune pemanent umbrită, cu temperaturi foarte scăzute.

Rezultatele analizelor de după impact sunt mult mai complexe decât se preconiza: solul lunar conţine în afară de apă şi o serie de alţi compuşi şi elemente, inclusiv mercur, calciu, magneziu, monoxid de carbon şi dioxid de carbon, amoniac, sodiu – şi urme mici de argint.

Şi astronauţii care au făcut parte din misiunile Apollo au găsit pe suprafaţa Lunii urme de argint şi aur.

Misiunea LCROSS a costat aproximativ 79 de milioane de dolari.

Vezi si

Un vaccin ARNm împotriva cancerului de piele, testat în faza a 3-a la Londra

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager împotriva melanomului – care are …