Tuesday , April 30 2024

Complicele lui Trasculescu, arestat preventiv

ÎCCJ a decis, luni, arestarea preventivă a lui Marian Calotă, despre care DNA susţine că este complicele deputatului PDL Alin Trăculescu.
Calotă este acuzat de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, şantaj, fals în acte.
Deputatul PDL Alin Trăşculescu a fost eliberat din arestul poliţiei Capitalei, după ce ordonanţa de reţinere de pe numele acestuia a expirat. Parlamentarul a primit, în schimb interdicţia de părăsi ţara.
Cererea ministrului Justiţiei referitoare la ridicarea imunităţii deputatului Alin Trăşculescu va fi introdusă cu prioritate pe ordinea de zi a Biroului Permanent de luni, al Camerei Deputaţilor, a anunţat, duminică, preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea. Acesta a confirmat că a primit de la ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, informarea privind “măsura percheziţiei şi reţinerii deputatului Trăşculescu Alin-Silviu, într-un dosar penal instrumentat de procurorii anticorupţie”, scrie Newsin.
Potrivit procurorilor DNA, Alin-Silviu Trăşculescu, deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Vrancea a PDL, este acuzat de trafic de influență, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, comisă în legătură cu infracțiunea de trafic de influență și instigare la infracţiunea de spălare a banilor, cunoscând că aceștia provin din săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.
Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori, a rezultat că, în perioada noiembrie 2010 – noiembrie 2012, Trăşculescu a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale inițial suma de 50.000 euro, care ulterior a fost majorată la 150.000 euro. Banii au fost pretinși cu ajutorul lui Marian-Valeriu Calotă, asociat și administrator al SC Maryna Exclusiv SRL, care l-a constrâns prin amenințare pe denunțător să-i  remită lui Trășculescu sumele solicitate.
Pentru obținerea acestor foloase, Trășculescu a lăsat să se creadă că are influență asupra reprezentanților autorităților locale din județul Vrancea, pentru a-i determina să solicite realizarea unor obiective de investiții în cadrul Programului Național de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) și asupra funcționarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului cu atribuții de verificare, avizare și aprobare în derularea procedurii specifice aceluiași program, precum și asupra reprezentanților unei societăți comerciale, pentru a-i determina să deruleze o relație contractuală cu firma administrată de denunțător, spun procurorii.
Din banii pretinși, Alin  Trăşculescu a primit, prin intermediul lui Marian Calotă, în mai multe tranșe, suma totală de 464.000 lei.
Ulterior, în același scop, Alin Trășculescu i-a cerut denunțătorului încă 1.100.000 lei, pe care a impus să îi fie dați în două tranșe, de 50.000 lei și, respectiv, 1.050.000 lei. În acest context, pe 6 noiembrie, în scopul obținerii acestor foloase materiale, Alin Trășculescu l-a determinat pe Marian Calotă să încheie în fals un contract, având ca obiect o operațiune comercială fictivă între firma denunțătorului și SC Maryna Exclusiv SRL. Ca urmare, firma denunțătorului a transferat în contul SC Maryna Exclusiv SRL suma de 1.100.000 lei, bani care au fost reintroduși în circuitul civil.
Sâmbătă, Marian Calotă a primit de la denunțător suma de 50.000 lei, pentru a fi remisă lui Alin Trășculescu, la cererea acestuia. Cu această ocazie, procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Vezi si

Atenționare MAE: Greve în lanț pe Aeroportul Heathrow din Londra. Prima, a Poliției de Frontieră, până pe 2 mai

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru Regatul Unit al Marii …