Wednesday , May 15 2024

USV a primit un avertisment din partea Protectiei Consumatorilor

Din con]inutul contractului de studii, `ncheiat `ntre Universitatea „{tefan cel Mare” [i studen]i, lipsea o informa]ie obligatorie prin care s\ se stipuleze „modul de restituire a taxelor achitate `n plus peste perioada de [colarizare” u „Nu putem prevedea `n contractul de studii toate situa]iile care ar putea s\ apar\, ar `nsemna ca acel contract s\ semene cu un biblioraft. Totodat\, acea prevedere era consemnat\ `n regulamentul USV”, a declarat rectorul USV, Valentin Popa

~n perioada 8- 7 octombrie, Autoritatea Na]ional\ pentru Protec]ia Consumatorilor (ANPC) a f\cut peste o sut\ de controale la universit\]i, aplicându-se amenzi în valoare de peste 50.000 lei, dar [i avertismente.
Controalele au vizat respectarea prevederilor legale privind protec]ia consumatorilor la încheierea contractelor de studii.
Conform unui comunicat emis de ANPC, `n contractul `ncheiat `ntre Universitatea „{tefan cel Mare” [i studen]i nu era prev\zut „modul de retituire a taxelor achitate `n plus peste perioada de [colarizare, informa]ie ce ar fi trebuit s\ se reg\seasc\, `n mod obligatoriu, `n documentul `ncheiat `ntre cele dou\ p\r]i.
„Este imposibil s\ punct\m `n contractul de studiu toate situa]iile care pot s\ apar\. Ar `nsemna ca acel contract s\ semene cu un biblioraft. Cu toate c\ acea prevedere nu era consemnat\ `n contractul de studiu, ea se reg\sea `n regulament, iar `n contract se f\ce trimitere la acel regulament. Totodat\, trebuie de men]ionat c\ acea dispozi]ie era trecut\ `n contractul de studii al celor de la ID”, a explicat prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, rectorul Universit\]ii „{tefan cel Mare”. Acesta a mai precizat c\ Autoritatea Na]ional\ pentru Protec]ia Consumatorilor a dat institu]iei doar un avertisment [i a l\sat s\ se `n]eleag\ excesul de zel al comisarilor ANPC `n a g\si nod `n papur\ `n anumite situa]ii.
A plouat cu amenzi pentru universit\]ile din ]ar\
Comisarii ANPC au verificat listele tarifelor pentru cursuri [i alte activit\]i educa]ionale, dar [i actele din care s\ rezulte obiectul de activitatea unit\]ilor de înv\]\mânt. Pentru abaterile constatate au fost aplicate 17 amenzi contraven]ionale, în valoare de peste 50.000 de lei, [i 39 de avertismente. La câteva din universit\]ile verificate, nu erau afi[ate listele cu tarifele aferente cursurilor [i condi]iile de plat\ sau taxele percepute în anul [colar 2012-2013 pentru înscriere, [colarizare [i reexaminare. În alte c=teva universit\]i nu erau înscrise taxele percepute la depunerea dosarului de înscriere, taxele anuale de [colarizare, taxele de examinare sau reexaminare pentru fiecare disciplin\ în situa]ia neprezent\rii sau a nepromov\rii unui examen, men]ionându-se doar c\ acestea sunt aprobate de Senatul universit\]ii.
De asemenea, în unele cazuri era condi]ionat\ primirea dosarului de completarea unei declara]ii pe proprie r\spundere prin care candidatul se angaja c\ nu va urma simultan mai mult de dou\ programe de studii, indiferent de nivelul [i forma de finan]are.
Totodat\, `n unele contracte de studii era stipulat c\ studentul se oblig\ la plata integral\ a taxei de [colarizare stabilit\ pentru anul [colar respectiv, eliberarea dosarului de studii fiind condi]ionat\ de achitarea integral\ a taxei, fiind înc\lcat\ libertatea de a lua decizii la achizi]ionarea de servicii, sau nu se restituia taxa pl\tit\ în cazul retragerii dosarului de studii. (Adelina TALPALARIU)

Vezi si

Ștrandul Sucevei se deschide imediat ce vremea se va mai încălzi

Primăria Suceava este pregătită să deschidă Ștrandul Ițcani, dar acest lucru nu se va întâmpla …