Monday , April 29 2024

Un elev a fost eliminat de la ultima proba a Bacului, dupa ce a fost surprins cu «surse de inspiratie» asupra sa

6.049 de elevi suceveni au sus]inut ieri cea de-a treia prob\ scris\ a examenului de Bacalaureat la o disciplin\ aleas\ `n func]ie de filiera [i specializarea pe care au urmat-o `n cursul celor patru ani de liceu N aproape 200 de candida]i au absentat la proba la alegere din aria curricular\ a profilului (E, d) N `n centrul de examen Colegiul Tehnic „Samuil Isopescul” Suceava, un candidat a fost eliminat din examen, acesta fiind surprins de c\tre profesorii asisten]i cu un material informativ asupra sa N rezultatele examenului vor fi afi[ate duminic\, 8 iulie

Absolven]ii claselor a XII-a au sus]inut vineri ultima prob\ din cadrul examenului de Bacalaureat 2012, sesiunea iunie-iulie, respectiv proba la alegere din aria curricular\ a profilului. 6.049 de elevi suceveni au fost prezen]i, vineri, `n s\lile din cele 22 de centre de examinare, cea de-a treia prob\ scris\ din cadrul bacului `nregistr=nd `n num\r `nsemnat de absen]i, respectiv 196.
Dup\ ce la proba a doua a examenului de bacalaureat, un elev al Colegiului Tehnic „Mihai B\cescu” F\lticeni a riscat [i s-a `ncumetat s\ apeleze la diverse surse alternative de inspira]ie, ieri, la nivelul jude]ului, a fost semnalat `nc\ un caz asem\n\tor. Conform Laurei Hacman, purt\tor de cuv=nt din cadrul Inspectoratului {colar Jude]ean, „`n centrul de examen Colegiul Tehnic „Samuil Isopescul” Suceava, un candidat a fost eliminat din examen. Acesta sus]inea examen la biologie [i a fost surprins de c\tre profesorii asisten]i cu un material informativ asupra sa”.
Pentru proba a treia a Bacului, elevii care au fost `nscri[i `n timpul celor patru ani de liceu la profilul real din filiera teoretic\, profilul tehnic, profilul resurse naturale [i protec]ia mediului din filiera tehnologic\ sau profilul militar au avut posibilitatea de alege dintre disciplinele Fizic\, Informatic\ (limbaj C^^ sau Pascal), Chimie organic\ sau anorganic\, Anatomie sau Biologie vegetal\ [i animal\.
Elevii de la profilul umanist din filiera teoretic\, filiera tehnologic\ (servicii) [i toate profilurile din filiera voca]ional\ au sus]inut cea de-a prob\ scris\ din cadrul bacului la una din urm\toarele discipline: Geografie, Filosofie, Logica [i argumentare, Economie, Psihologie sau Sociologie.
Cei mai mul]i tineri suceveni s-au `nscris pentru a fi examina]i la disciplina Geografie (2.374) [i Biologie vegetal\ [i animal\ (1.322). Al]i 1.037 de absolven]i suceveni au sus]inut ultima prob\ a examenului de Bacalaureat la Biologie (Anatomie [i fiziologie uman\) iar peste 500 de candida]i au fost examina]i la Fizic\. Cei mai pu]ini candida]i s-au `nscris pentru a sus]ine proba la Economie (37), Sociologie (31) [i Psihologie (30).
Centrul Na]ional pentru Evaluare [i Examinare a elaborat zece variante de subiecte, în conformitate cu programa [colar\, din care, `n diminea]a zilei de vineri, a fost extras\ varianta de subiect cu num\rul 1.
N bucuro[i c\ „au sc\pat de stres”
Dac\ cerin]ele subiectelor primelor dou\ probe scrise au fost catalogate de unii absolven]i ca fiind „dificile”, „complicate” sau „incomode”, proba (E, d) a examenului maturit\]ii pare s\-i mai fi `nviorat pe elevii suceveni, care sper\ c\ nota ob]inut\ la aceast\ prob\ s\ le mai ridice media general\ a Bacului. Unii candida]i au ie[it z=mbitori din s\lile de examen dup\ mai pu]in de dou\ ore, semn c\ subiectele extrase nu le-au dat prea mult\ b\taie de cap.
«Dac\ ar fi fost a[a [i `n cazul celorlalte probe, ar fi fost bine. Am optat pentru Geografie, ca majoritatea colegilor mei, de altfel. Din socotelile mele, o s\ iau peste 9,5”, a declarat un absolvent al Colegiului Na]ional “{tefan cel Mare”, la ie[irea din examen. La Chimie [i Fizic\ cerin]ele subiectelor au fost evaluate ca fiind „acceptabile”, notele peste 9 fiind cele luate `n colimator de c\tre elevii de la “{tefan”. Scenariu asem\n\tor [i pentru disciplina Biologie, unde elevii au fost mul]umi]i de cerin]ele variantei 1.
N emo]ii mari pentru duminic\, c=nd se vor afi[a primele rezultate ale examenului
Primele rezultate vor fi afi[ate duminic\, 8 iulie, la avizierele centrelor de examen [i pe internet pe site-ul oficial al Ministerului Educa]iei. Candida]ii nemul]umi]i de cum au fost puncta]i vor putea s\ depun\ contesta]ii pe 9 iulie, `n intervalul 8:00- 12:00, urm=nd ca pe 13 iulie s\ fie afi[ate rezultatele finale. Candida]ii care n-au promovat vor avea posibilitatea s\ mai sus]in\ examenul în sesiunea a doua, care se va desf\[ura între 20 august [i 5 septembrie.
Anul trecut, procentul promovabilit\]ii, la nivelul jude]ului, a fost de 66,25%, cifr\ ce a plasat Suceava pe locul doi, dup\ Harghita, `n clasamentul celor mai bune rezultate ob]inute la examenul de Bacalaureat. (Adelina TALPALARIU)

Vezi si

De miercuri, Thermonet oprește furnizarea căldurii în municipiul Suceava

THERMONET S.R.L., operatorul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Suceava,  a anunțat …