Monday , April 29 2024

FMI: Austeritatea afecteaza cresterea economica si urca somajul

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania

M\surile de austeritate pot afecta cre[terea economic\ [i pot urca rata [omajului, apreciaz\ FMI, dup\ ce a cerut mai multor ]\ri, printre care [i România, s\ reduc\ deficitul bugetar, obiectiv atins de obicei prin reduceri salariale [i de personal în sectorul public sau major\ri de taxe.

“Consolidarea fiscal\ reduce de cele mai multe ori cre[terea economic\, pe termen scurt. Utilizând un nou set de date, am ajuns la concluzia c\, dup\ doi ani, o reducere de 1% din Produsul Intern Brut (PIB) a deficitului bugetar tinde s\ taie 0,5 puncte procentuale din cre[terea economic\ [i s\ urce rata [omajului cu o treime de punct procentual”, se arat\ într-o analiz\ a FMI.

Sc\derea dobânzilor [i deprecierea monedei na]ionale atenueaz\ de obicei impactul m\surilor de austeritate asupra cre[terii, îns\ acest efect este mai redus atunci când dobânzile sunt deja aproape de zero sau când mai multe ]\ri implementeaz\ simultan programe de consolidare fiscal\, afirm\ exper]ii de la Washington.

Pe termen lung îns\, reducerea datoriilor poate cre[te PIB prin sc\derea dobânzilor reale [i facilitatea reducerii taxelor, factori care sus]in sectorul privat [i implicit economia.

Totodat\, FMI noteaz\ c\ austeritatea bazat\ pe reduceri de cheltuieli este “mai pu]in dureroas\” decât major\rile de taxe.

Fondul identific\ [i anumite m\suri care pot reduce impactul consolid\rii fiscale asupra economiei. Printre cele mai eficiente idei în acest sens ar fi m\surile implementate acum, dar cu efect de reducere a deficitului numai pe termen lung, când cre[terea economic\ ar urma s\ fie deja robust\.

În acest sens, FMI d\ ca exemplu corelarea vârstelor de pensionare cu durata medie de via]\ [i îmbun\t\]irea eficien]ei sistemelor de pensii [i a programelor sociale.

În România, Guvernul a redus în aceast\ var\ salariile din sectorul public cu 25%, a crescut TVA de la 19% la 24% [i a t\iat cu 15% majoritatea ajutoarelor sociale, pentru a reduce deficitul bugetar în conformitate cu acordurile semnate cu FMI [i Comisia European\. Alte m\suri luate de autorit\]ile române sunt cre[terea taxelor percepute unor categorii profesionale, majorarea impozitelor pe câ[tigurile de capital sau cre[terea impozitelor pe proprietate.

Vezi si

Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024

Arieratele bugetului general consolidat crescut cu 21,8%, în martie 2024, comparativ cu luna precedentă, la …