Sunday , May 19 2024

Cel putin 800 de hectare de padure ar trebui taiate anual pentru a putea asigura biomasa necesara la noua centrala a Sucevei


Volumul de materie prim\ care este necesar pentru un an de zile putea s\ `ncap\ `ntr-o hal\ care va trebui s\ aib\ o lungime un kilometru [i jum\tate

Func]ionarea doar pe biomas\ a centralei termice care ar trebui s\ asigure `nc\lzirea pentru tot municipiul Suceava trebuie s\ fie dublat\ de o baz\ material\ folosit\ `ndeosebi la depozitare care s\ aib\ dimensiuni gigant, f\r\ compara]ie la nivelul municipiului Suceava. Lipsa unor date concrete care s\ fie prezentate de cei de la firma Adrem, care se tot laud\ de vreun an de zile c\ vor construi o alt\ central\ termic\ [i nu reu[esc s\ `nceap\, i-a determinat pe unii speciali[ti din societatea de termoficare al Sucevei s\ fac\ ni[te verific\ri [i calcule pentru a vedea c=t de viabil\ este solu]ia construirii unei centrale care s\ nu func]ioneze pe c\rbune, nici pe gaz, ci doar pe biomas\. Asta `n condi]iile `n care biomasa nu este ob]inut\ din cultivarea de plante energetice, ci reprezint\ de[eurile de lemn, de altfel cele mai la `ndem=n\ din tot jude]ul.
Calculele f\cute au la baz\ ni[te date comunicate ini]ial de cei de la Adrem Invest, conform c\rora capacit\]ile de produc]ie de energie termic\ ar implica un necesar de 200.000 de tone, anual. Surprinz\tor, din calculele efectuate [i prezentate, pe scurt, `ns\, conducerii Prim\riei Suceava, ar rezulta c\ `nc\lzirea municipiului Suceava pe timp de iarn\, de la o central\ care s\ func]ioneze doar cu biomas\, ar pune o presiune foarte mare pe p\dure.
Astfel, pentru 200.000 de tone de biomas\ c=t ar fi cantitatea anual\ de materie prim\ pentru presupusa nou\ central\ termic\ ar fi nevoie de un volum de mas\ lemnoas\ de aproximativ 300.000 de metri cubi. Pentru a se asigura o asemenea cantitate, ar fi necesar\ t\ierea a cel pu]in 800 de hectare, merg=nd chiar, `n func]ie de caracteristicile lemnului [i ale p\durii `n general, p=n\ la o mie de hectare.
Baza material\ pentru a asigura un asemenea volum de de[euri de lemn este una de propor]ii gigantice, `n condi]iile `n care se va opta pentru depozitarea unui volum c=t mai mare de de[euri, f\r\ a fi necesare livr\ri lunare sau s\pt\m=nale. Un astfel de depozit presupune p\strarea biomasei `n condi]ii care s\ permit\ utilizarea [i pe perioada sezonului rece, f\r\ a exista pericolul deprecierii [i, prin urmare, s\ nu se poat\ asigura un confort termic la parametrii normali. ~n condi]iile `n care se opteaz\ pentru un singur depozit, atunci lungimea acestuia ar trebui s\ fie de cel pu]in zece terenuri de fotbal obi[nuite.
~n alt\ ordine de idei, volum anual estimat pentru producerea de energie termic\ de 300.000 de metri cubi, ar necesita un spa]iu de o lungime de 1.500 de metri, [i unde l\]imea s\ fie de 20 de metri, iar `n\l]imea de 10 metri. Inginerii din societatea de termoficare ce au realizat calculele respective [i le-au prezentat, mai departe sindicatelor pentru a le discuta cu conducerea Prim\riei, au atras aten]ia c\ exist\ posibilitatea realiz\rii c=torva depozite mai mici [i varianta unei ritmicit\]i mai bune a livr\rilor de biomas\, `n sensul c\ nu este nevoie s\ se aduc\ deodat\ `ntreaga cantitate de mas\ lemnoas\, ci pot fi aduse [i completate stocurile pe m\sura epuiz\rii lor `n procesul de produc]ie.
Chiar dac\, spre exemplu, s-ar considera c\ stocurile pot fi completate la intervale de trei – patru luni, atunci ar fi necesar\ o hal\ de m\car 500 de metri lungime. Mult mai grav este `ns\ faptul c\ volumul de biomas\ necesar, mai ales `n condi]iile unor perioade geroase ca aceasta din ultimele s\pt\m=ni, s\ dep\[easc\ estim\rile `n condi]iile renun]\rii la utilizarea gazului metan ca surs\ alternativ\. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Nuntă cu 100 de oameni într-o sală de evenimente din Sucevița închisă recent de ISU pentru că nu avea autorizație de securitate la incendiu

Sâmbătă, în jurul orelor 13:00,  în baza unei informații, polițiștii s-au deplasat la sediul S.C. …

No comments

  1. Parca se vorbea de rapita si altele..cum s-a ajuns la padure? Nu s-a defrisat destul? biomasa nu inseamna sa tai padure, domnilor!=Biomasa este partea biodegradabila a produselor, deseurilor si reziduurilor din agricultura, inclusiv substantele vegetale si animale, silvicultura si industriile conexe, precum si partea biodegradabila a deseurilor industriale si urbane. =hai la copaci ca e mai usor!

    • Istetule spune-mi si mie cine va cultiva rapita?Vorbesti ca sa te afli in treaba si sa-ti dai importanta. Gandeste-te la procurarea acestor deseuri, transportul, si dela ce distanta, depozitarea, si pe timp de iarna ramai blocat. Adevarul e ca cei care au facut studiul de fezabilitate, daca l-au facut, l-au facut cu c…l nu cu capul. Da! Gazul va fi mai scump, dar va fi scump si pentru cei care au centrale proprii. O modernizare si o rentabilizare a Termicii ar fi o solutie. Numai ca modernizarea va afecta sigur numarul de salariati ceea ce nu le va conveni ,unde mai gaesti asemenea salarii pe stat degeaba.

  2. Toata chestia cu biomasa a fost asa , sa fie , ca este o moda acum si tine la finantare . Evident ca toti au fost convinsi ca gazul metan va fii sursa de energie, daca centrala se va face . Problema esta ca n-a verificat nimeni la modul serios oportunitatea acestei centrale in conditia cand se doreste pastrarea sistemului centralizat . Mai pe romaneste , s-a dorit pur si simplu o investitie care sa aduca bani din comisioane si mai ales una cu furnizor extern care sa poata platii aceste comisioane in Austria , departe de ochii SRI care acolo n-are jurisdictie . Asta-i toata chestia . Ca dupa aia , centrala se va inchide sau va face doar curent , este alta poveste .

  3. n-ati inteles ideea..cei”destepti’ vor construirea noii centrale doar pe gaz biomasa fiind pusa acolo in proiect ca suna bine..adica f***m 150 mil euro apoi in 2 ani de la deschidere ne vedem cu facturi gigant cu gazuri rusesti…si o sa iasa lungu din nou sa explice cum primaria debia supravietuieste si nah populatia poate sa o ia sus…biomasa….buna asta

  4. Cred ca ar trebui refacut calculul:
    1. Cele 200 000 tone lemn de la care a pornit calculul reprezenta consumul estimat in situatia initiala, cand se avea in vedere si modulul pe gaz. Asa ca e vorba de o cantitate mai mare de lemn.
    2. Pe saitul Romsilva citim ca volumul mediu de masa lemnoasa la hectar este de 217 mc, asa ca 300 000 mc inseamna 1 382 ha. Deci cel putin
    1 400 hectare de padure rase complet anual.
    3. Calculul depozitelor e facut ca si cum lemnul ar fi compactat. In realitate vor fi mult mai mari.
    La o exploatare in regim silvic, deci nu defrisare, calculati cate zeci de mii de hectare de padure sunt necesare.Ardem toate padurile? Nu se mai face alceva cu lemnul?