Saturday , April 27 2024

SUA: Suntem pregătiți pentru un război în Iran

Statele Unite nu au luat măsuri pentru a-şi consolida mijloacele militare în regiunea strâmtorii Ormuz deoarece sunt “total pregătite să facă faţă” unei eventuale închideri a strâmtorii de către Iran, a declarat miercuri şeful Pentagonului, Leon Panetta.

“Am păstrat întotdeauna o prezenţă importantă în această regiune pentru a fi clar că vom face tot ce este posibil pentru a menţine pacea în această parte a lumii”, a afirmat secretarul Apărării, în cadrul unei conferinţe de presă.

“Continuăm să ne pregătim pentru orice eventualitate, dar nu luăm nici o măsură specifică în acest stadiu pentru a face faţă situaţiei. De ce? Pentru că suntem total pregătiţi astăzi să facem faţă situaţiei”, a adăugat el.

Două portavioane americane sunt mobilizate în apropierea Golfului şi zeci de mii de militari sunt staţionaţi în Orientul Mijlociu.

Panetta a declarat în urmă cu câteva zile că închiderea strâmtorii Ormuz, strategică pentru transportul de petrol, ar constitui o “linie roşie” pentru Washington. Teheranul, la rândul său, afirmă că are capacitatea de a închide strâmtoarea.

Miercuri, el a repetat că Washingtonul ar prefera ca diferendele cu Teheranul să fe rezolvate pe cale diplomatică şi nu prin arme, dar a amintit că este nevoie “de doi pentru a discuta”.

Secretarul Apărării a asigurat pe de altă parte că există “canale de comunicare” cu Teheranul, pe care nu le-a precizat, şi că Washingtonul le-a folosit.

Vezi si

Serviciile secrete americane consideră că Putin probabil nu a ordonat uciderea lui Navalnâi

Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat …