Wednesday , May 15 2024

Numarul accidentelor în care au fost implicati pietoni care ascultau muzica la casca s-a triplat

Num\rul accidentelor grave în care au fost implica]i pietoni care se deplasau ascultând muzic\ sau posturi de radio la casc\ s-a triplat în ultimii [ase ani, potrivit unui studiu american publicat în revista Injury Prevention, editat\ de grupul British Medical Journals, informeaz\ AFP.
Victimele sunt în principal adolescen]i [i tineri adul]i.
Cele mai multe dintre accidente s-au produs în zonele urbane. Doar 10% din cazuri s-au înregistrat în zonele rurale, afirm\ autorii acestui studiu, realizat între ianuarie 2004 [i iunie 2011.
Vârsta medie a victimelor a fost de 21 de ani. Printre ele, pu]in mai mult de jum\tate (55%) au fost lovite de trenuri. Circa dou\ treimi dintre victime (68%) sunt de sex masculin [i aveau în medie mai pu]in de 30 de ani în momentul accidentului.
În perioada monitorizat\, au fost înregistrate 116 accidente de acest tip, dintre care 16 au avut loc în 2004 – 2005. În 2010 – 2011, aceast\ cifr\ a urcat la 47.
81 dintre cele 116 accidente (70%) au fost mortale. În trei sferturi din cazuri, martorii au raportat faptul c\ victima avea c\[ti pe urechi în momentul producerii accidentului.
În aproximativ un caz din patru (29%), în rapoarte s-a men]ionat folosirea claxonului sau a sirenelor de alarm\, înainte ca pietonul s\ fie accidentat.
În opinia autorilor accidentelor, neaten]ia pietonului, captivat de muzica sau informa]iile pe care le ascult\, [i incapacitatea acestuia de a auzi, din cauza c\[tilor, sunetele exterioare, se afl\ probabil la originea producerii celor mai multe accidente.
Îns\ ascultarea muzicii la casc\ ar diminua, totodat\, resursele cerebrale destinate stimulilor externi, reducând astfel acuitatea vizual\ a victimelor, f\cându-le s\ devin\ aproape oarbe fa]\ de ceea ce se petrece în jurul lor.
Telefoanele mobile [i kit-urile hands-free nu au fost luate în calcul în acest studiu.
Potrivit datelor oferite de National Highway Traffic Safety Administration din SUA, între 4.000 [i 5.000 de pietoni sunt accidenta]i mortal de autovehicule, reprezentând 10-12% din totalul victimelor f\cute pe str\zile din Statele Unite. Trenurile provoac\ circa 50 de victime pe an.

Vezi si

Superbacteriile rezistente la antibiotice ar putea ucide mai mulți oameni decât pandemia

Pandemia Covid-19 va părea „minoră” în comparație cu ceea ce se va întâmpla cu omenirea …