Sunday , May 19 2024

A dat foc casei parintesti, apoi s-a urcat pe deal, sa vada cum arde

N Vasile Obreja fiul risipitor al b\tr=nului Axinte Obreja, de 90 de nai, din Zahare[ti a lipsit de acas\ vreme de 20 de ani, f\r\ s\ [tie nimeni de el n c=nd s-a `ntors a constatat c\ b\tr=nul tat\, r\mas singur, a dat gospod\ria unei nepoate n fiul a dat foc gospod\riei `n noaptea de vineri spre s=mb\t\ dup\ care [i-a trezit tat\l, s\ nu ard\ `n\untru n incendiatorul a fost re]inut s=mb\t\ diminea]\ [i arestat, el promi]=nd c\, dup\ ce va ie[i din `nchisoare va pune foc [i la casele celorlalte rude
Satul Zahare[ti al comunei Stroie[ti a fost luminat `n noaptea de vineri spre s=mb\t\ de un puternic incendiu izbucnit la gospod\ria b\tr=nului Axinte Obreja, de 90 de ani.
Deta[amentul de pompieri Suceava a intervenit cu trei autospeciale pentru localizarea [i stingerea incendiului care, la sosirea acestora se manifesta la ad\postul de animale, [ur\ [i casa de locuit, existând pericolul de propagare la alte dou\ gospod\rii [i o cas\ parohial\ aflate în imediata apropiere. Incendiul a fost lichidat abia s=mb\t\ diminea]\ pe la ora 10.00.
Au ars ad\postul de animale [i [ura pe o suprafa]\ de 140 mp, depozitul de materiale pe o suprafa]\ de 100 mp, acoperi[ul casei pe o suprafa]\ de 32 mp, circa 30 de tone de furaje, 10 metri cubi lemne de foc, patru tone de grâu, un atelaj, mobilier [i bunuri de uz casnic. În incendiu au pierit trei vaci, trei porci [i 10 p\s\ri. Au mai fost afectate de fl\c\ri [i alte dou\ case, din una arzând o canapea, o perdea [i un covor, iar la cea de a doua – casa parohial\, degradându-se pere]ii [i cinci ferestre. Militarii au ac]ionat eficient salvând din calea fl\c\rilor dou\ case de locuit, casa parohial\ [i o anex\. Din fericire, nu s-au `nregistrat victime omene[ti.
Foarte repede s-a aflat [i cine a fost autorul incendierii, `n persoana lui Vasile Obreja, fiul de 60 de ani a lui Axinte. Identificarea autorului a fost realtiv u[or de f\cut iar prinderea lui asemenea, el recunosc=ndu-[i fapta, fiind re]inut [i ulterior arestat pentru 29 de zile.
Vasile Obreja a fost vreme de 20 de ani plecat de acas\ [i nimeni nu a mai [tiut de el p=n\ anul trecut c=nd s-a `ntors `n Zahare[ti f\r\ familie, f\r\ nimic pe el [i s-a aciuat `n casa b\tr=neasc\, `n care mai tr\ia singur, p\rintele s\u petrec=ndu-[i zilele prin c=rciumi, mai mereu b\ut. A aflat c\ `n timpul `n care el a disp\rut de acas\, b\tr=nul a `ncheiat pentru cas\, acareturi [i teren un contract de v=nzare cump\rate cu o nepoat\ care `[i construise de altfel `n curtea gospod\riei o locuin]\ nou\. Acest lucru l-a scos din min]i pe Vasile Axinte  care `nc\ de vineri diminea]\ amenin]a prin sat c\ o s\ dea foc la averea tat\lui s\u, c\ o s\ omoare pe toate rudele.
Lumea l-a crezut [i nu prea, dar Vasile Axinte a ar\tat `n noaptea de vineri spre s=mb\t\ c\ [tie s\ se ]in\ de cuv=nt, m\car `n parte.
Mai `nt=i a spar un geam al casei noi, construit\ de nepoata sa `n curtea gospod\riei, a aruncat `n interior o canistr\ cu ulei ars [i a dat foc combustibilului cu chibritul. Mai apoi s-a dus `n [ur\ [i a dat foc la f=n. C=nd fl\c\rile au prins putere, a intrat `n cas\, l-a trezit pe tat\l s\u, spun=ndu-i s\ ias\, c\ a dat foc la cas\. Chiar [i `n aceste clipe dramatice p\rintele [i-a ar\tat mila fa]\ de progenitura nevrednic\. Conform spuselor primarului comunei Stroie[ti, Ion B\i]an, de loc din satul Zahare[ti, Axinte i-ar fi spus atunci fiului s\u – „Fugi b\iete, c\ te prind oamenii”. Incendiatorul a fugit, dar nu departe. S-a urcat pe un deal „s\ vad\ mai bine focul”, cum a declarat s=mb\t\ anchetatorilor, c\rora le-a spus c\  nu este prea mul]umit de ce a ie[it, „nu a ars cum a vrut el”, adic\, fiind sup\rat c\ locuin]a nepoatei din curte a r\mas `n picioare, arz=nd `n interior doar o canapea. F\r\ nicio urm\ de remu[care, Vasile Axinte a mai declarat c\ atunci c=nd se va `ntoarce din pu[c\rie, chiar zece ani s\ fac\, va termina ceea ce a `nceput, va da foc [i la casele celorlalte rude ale sale din sat. (Neculai RO{CA)

Vezi si

Cherestea, bușteni și lemn de foc în valoare de peste 15.000 lei confiscate de către polițiști

În ultimele zile, polițiștii au continuat activitățile de verificare și control în ceea ce privește …