Saturday , April 27 2024

17% din dosarele pentru venit minim garantat verificate de ITM Suceava au fost suspendate sau incetate la plata

N P\tr\u]iul [i Baia conduc deta[at `n plutonul comunelor – problem\ `n ce prive[te venitul minim garantat acordat `n baza unor dosare pline de nereguli n „Campania a avut drept scop depistarea deficien]elor `n aplicarea Legii 416/2001, cauzate at=t de beneficiarii de ajutoare sociale, c=t [i de persoanele desemnate de prim\rii s\ se ocupe de dosarele referitoare la venitul minim garantat `n baza Legii 416/2010”, a declarat [eful ITM Suceava, Gabriel Harja
Num\rul total de dosare referitoare la venitul minim garantat (VMG) este, `n jude]ul Suceava, de 6.396, cu 16.766 persoane beneficiare. Inspectoratul Teritorial de Munc\ (ITM) Suceava `mpreun\ cu Compartimentul Teritorial de Inspec]ie Social\ au constituit echipe mixte de control, la nivelul jude]ului, ca urmare a demar\rii de c\tre Ministerul Muncii, Familiei [i Protec]iei Sociale a campaniei na]ionale de verificare a modului de aplicare a Legii nr. 416/2001 privind acordarea VMG.
Din dosarele verificate, la peste 17% s-au g\sit nereguli care au dus la suspendarea sau chiar `ncetarea dreptului de acordare al VMG. „S-au verificat 3.786 de dosare, adic\ 59,19% din totalul de 6.396 de dosare existente. Au fost suspendate un num\r de 594 dosare, adic\ 9,28% din total dosare existente [i 15,68% din total dosare verificate. Au fost `ncetate 74 dosare reprezent=nd 1,15% din num\rul total de dosare existente [i 1,95% din total dosare verificate”, a precizat directorul ITM Suceava, Gabriel Harja.
Conform [efului ITM Suceava, s-au aplicat zece avertismente [i o amend\ de 500 de lei. Prim\riile cu cele mai multe dosare suspendate au fost Prim\ria P\tr\u]i cu 119 dosare suspendate din 313 existente [i Prim\ria Baia cu 114 dosare suspendate din 282 existente. Prim\ria cu cele mai multe dosare de plat\ a VMG care au fost `ncetate `n urma verific\rilor f\cute de ITM Suceava a fost Primaria R=[ca, av=nd 18 dosare `ncetate din 113 existente.
~n schimb, prim\riile cu procentul cel mai mare de dosare `ncetate raportat la num\rul de dosare existente sunt: Prim\ria D\rm\ne[ti cu 12 dosare `ncetate (75%) din 16 existente, Prim\ria {erb\u]i cu 9 dosare `ncetate (50%) din 18 existente [i Prim\ria H=rtop cu 13 dosare `ncetate (46,42%) din 28 existente.
Prim\riile cu cel mai mare procent de dosare suspendate raportat la num\rul de dosare existente sunt: Prim\ria Salcea cu 41 dosare suspendate (50%) din 82 existente; Prim\ria Iaslov\] cu 6 dosare suspendate (42,85%) din 14 existente; Prim\ria Baia cu 114 dosare suspendate (40,42%) din 282 existente.
„Campania a avut drept scop depistarea deficien]elor `n aplicarea Legii 416/2001, cauzate at=t de beneficiarii de ajutoare sociale, c=t [i de persoanele desemnate de prim\rii s\ se ocupe de dosarele referitoare la VMG `n baza Legii 416/2010. ~n vederea remedierii deficien]elor ap\rute s-au formulat un set de planuri de m\suri, dup\ caz. ~n cadrul campaniei au fost verificate toate cele 114 prim\rii din jude]ul Suceava”, a declarat Gabriel Harja.
Campania na]ional\ de control privind VMG s-a desf\[urat `n baza Deciziei nr 839/03.06.2010 emis\ de Ministerul Muncii, Familiei [i Protec]iei Sociale `n perioada 10 iunie – 19 iulie cu prelungire `n baza Deciziei 1483/19 iulie p=n\ `n data de 31 august. ~n baza acestor decizii s-au creat echipe mixte de control formate din inspectori de munc\ din cadrul Serviciului Corp Control Rela]ii de Munc\, a Serviciului Corp Control Securitate [i S\n\tate `n Munc\ [i inspectori sociali din cadrul Compartimentului Teritorial de Inspec]ie Social\ Suceava. „Av=nd `n vedere c\ au fost efectuate controale la toate cele 114 prim\rii din jude] `ntr-un termen relativ scurt, mai pu]in de dou\ luni, a fost nevoie ca to]i inspectorii de munc\ ai ITM Suceava s\ participe la aceste ac]iuni de control [i s\ li se traseze sarcini clare, fiindu-le desemnate un anumit num\r de prim\rii”, a mai spus Gabriel Harja. Aceste echipe mixte de control au urm\rit realizarea obiectivelor campaniei referitoare la stabilirea cuantumului ajutorului social, stabilirea [i plata ajutorului social, obliga]iile beneficiarilor de ajutor social, respectarea prevederilor legale `n leg\tur\ cu suspendarea, modificarea [i `ncetarea dreptului de ajutor social. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Suceveanca Lăcrimioara Perijoc, argint la Campionatele Europene de box de la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc a pierdut, sâmbătă, meciul disputat cu reprezentanta Serbiei, Sara Cirkovic, în …