Thursday , May 16 2024

Petarde, artificii, bombe, “vulcani” si fumigene, v=ndute nestingherit `n pietele si bazarurile Sucevei

De[i, teoretic este interzis\ comercializarea materialelor pirotehnice, bi[ni]arii pitesc produsele printre alte m\rfuri, reu[ind `n aceast\ perioad\ s\ c=[tige bani frumo[i din aceast\ afacere N p=n\ `n prezent, poli]i[tii suceveni au confiscat peste 32.000 de buc\]i diferite de articole pirotehnice
Frenezie, mult zgomot [i lumini- aceasta pare a fi atmosfera pe care o prefer\ cei mai mul]i dintre suceveni [i nu numai, la cump\na dintre ani. Produsele pirotehnice interzise prin lege se g\sesc cu duiumul la v=nzare prin pie]ele [i bazarurile din municipiu, comercian]ii aprovizion=ndu-se din timp cu petarde, rachete [i aritificii de toate felurile, produse la mare c\utare `n aceast\ perioad\, de[i, teoretic, este interzis\ v=nzarea lor `n astfel de locuri. Departe de ochii poli]i[tilor, vânz\torii î[i atrag clien]ii cu oferte care de care mai tentante, toate tranzac]iile f\c=ndu-se `n locuri dosite, `ntr-o manier\ c=t mai tacit\ cu putin]\. Marfa se ]ine bine pitit\ în saco[e de rafie, iar bi[ni]arii arat\ produsele doar dac\ cel care solicit\ acest lucru pare un client serios. De team\ c\ vor fi prin[i, mul]i nu se `ncumet\ s\ scoat\ marfa la v=nzare pe tarabe, `n schimb pot fi u[or identifica]i, produsele fiind v=ndute adesea de indivizi care par c\ `[i pierd vremea pe aleile pie]ii. Exist\ [i o comand\ minim\ pe care ace[tia o impun cump\r\torilor suceveni, aceasta variind de la c=]iva zeci de lei la sute, `n func]ie de client dar [i de v=nz\tor. Desigur pre]urile se pot negocia [i `n func]ie de cantitatea solicitat\. De[i pare c\ afacerea se desf\[oar\ nestingherit\, trafican]ii se tem totu[i de autorit\]i, cu toate c\ sus]in ei, unele controalele sunt ‘anun]ate’. Conform reprezentan]ilor IPJ Suceava “persoanele fizice nu au dreptul s\ de]in\, s\ utilizeze, s\ transporte, s\ depoziteze, s\ experimenteze ori s\ m=nuiasc\ explozivi de uz civil sau articole pirotehnice dac\ nu fac dovada calita]ii de artificier sau pirotehnician autorizat [i nu reprezint\ o persoan\ juridic\ autorizat\ [i `nregistrat\ conform prevederilor legale”. Conform legii, vânzarea obiectelor artizanale pe baz\ de amestecuri pirotehnice se sanc]ioneaz\ cu amend\ între 2.000 [i 5.000 lei. Legea permite comercializarea doar `n perioada 27- 31 decembrie a produselor pirotehnice autorizate [i utilizarea acestora doar `n zilele de 31 [i 1 ianuarie.
Totodat\, reprezentan]ii IPJ Suceava precizeaz\ o serie de situa]ii `n care se interzice folosirea articolelor pirotehnice, respectiv “la o distan]\ mai mic\ de 50 m de construc]iile de locuin]e cu patru niveluri [i la mai pu]in de 100 m fa]\ de cele cu peste patru niveluri, pe drumurile publice deschise circula]iei rutiere, pe aleile pietonale [i în spa]ii deschise sau între orele 24:00 [i 6:00, cu excep]ia perioadelor autorizate”.
Cu toate acestea, nici num\rul mare de persoane r\nite an de an de petardele sau artificiile comercializate ilegal, nici sanc]iunile care `i p=ndesc nu pare a-i speria nici pe pe bi[ni]arii suceveni, nici pe clien]i, ace[tia prefer=nd s\ cumpere astfel de produse de la col] de strad\, acolo unde comercian]ii nu lipsesc, oferta e variat\ iar, `n plus, pre]urile sunt negociabile.
N tranzac]iile se desf\[oar\ nestingherit [i pe internet
{i `n mediul online comer]ul cu pocnitori pare a decurge f\r\ nicio problem\. Forumurile [i siteurile sucevene sunt ticsite de anun]uri care tr=mbi]eaz\ oferte care de care mai rentabile, la mai mult de trei baxuri comandate pre]urile fiind negociabile. “Petarde, bombe, fumigene, flutura[i, vulcani, jerbe rachete en-gros [i en-detail la pre]uri f\r\ concuren]\”- a[a pare a suna sintagma prin care internau]ii `ncearc\ s\ momeasc\ c=t mai mul]i mu[terii. Un bax cu petarde mici care con]ine 240 de cutii se vinde la pre]ul de 360 de lei, un bax de petarde mari- 50 de cutii a c=te 100 de buc\]i- se comercializeaz\ la pre]ul de 420 de lei, un bax cu petarde cu trei focuri ajung=nd chiar [i la suma de 520 de lei.
N patru infrac]iuni de de]inere [i comercializare depistate p=n\ `n prezent de poli]i[tii suceveni
P=n\ `n prezent, activit\]ile poli]iei jude]ene s-au concretizat `n constatarea a patru infrac]iuni de de]inere [i comercializare f\r\ drept de articole pirotehnice [i confiscarea a 75 kg petarde [i 56 kg de artificii totaliz=nd peste 32.000 de buc\]i diferite de articole pirotehnice.
Un exemplu este cel al unei comerciante din bazarul din lunca Sucevei care de]inea f\r\ drept, `n scop de comercializare, articole pirotehnice, motiv pentru care i s-a `ntocmit dosar de cercetare penal\.
Pe raza muninicpiului Suceava sunt [i opt agen]i economici autoriza]i s\ comercializeze astfel de produse, de la care popula]ia le poate procura legal– categoria I [i P1 – care pot fi folosite `n perioada s\rb\torilor de iarn\. (Adelina TALPALARIU)

Vezi si

Ștrandul Sucevei se deschide imediat ce vremea se va mai încălzi

Primăria Suceava este pregătită să deschidă Ștrandul Ițcani, dar acest lucru nu se va întâmpla …