Thursday , May 16 2024

Mii de suceveni au participat, ieri, la festivalul obiceiurilor de iarna

Peste 1.500 de ur\tori au participat la festival, dep\[ind a[tept\rile organizatorilor care estimau, cu o zi `nainte, c\ vor fi circa 1.200 de participan]i n pre[edintele Consiliului Jude]ean Suceava, Gheorghe Flutur, a oferit col\cei `n dar participan]ilor, at=t ur\tori, c=t [i spectatori afla]i `n zon\

Zeci de forma]ii de ur\tori [i masca]i din toate zonele folclorice ale jude]ului Suceava au participat, mar]i, la o parad\ pe str\zile municipiului spre zona central\ a ora[ului, unde au urat sau au prezentat diverse dansuri [i jocuri cu m\[ti, la spectacol asist=nd c=teva mii de spectatori.
Peste 5.000 de oameni au asistat, ieri, `n fa]a Palatului Administrativ Suceava, la spectacolul de obiceiuri specifice S\rb\torilor de Iarn\. Dup\ unele estim\ri num\rul celor care au asistat a fost `n jur de [apte mii. Spectacolul intitulat „Dup\ datina str\bun\” a fost sus]inut de 1.500 de persoane care fac parte din 40 de grupuri de colind\tori [i de ur\tori din jude]ul Suceava, la care se adaug\ ora[ul T`rgu Frumos din jude]ul Ia[i [i din localitatea Oglinzi din jude]ul Neam].
La eveniment a venit, ca `n fiecare an, cu un car tras de doi boi, Nicolae Pop, un b\rbat `n v=rst\ de 81 de ani, din zona Humorului. Cetele de ur\tori [i masca]i au trecut prin fa]a Palatului Administrativ, unde au fost `nt=mpina]i de pre[edintele Consiliului Jude]ean Suceava, Gheorghe Flutur, de primarul Sucevei, Ion Lungu, vicepre[edintele Consiliului Jude]ean, Daniel Cadariu, europarlamentarul Petru Luhan, mai mul]i [efi de institu]ii [i de consilieri jude]eni. Oficialit\]ile le-au oferit colaci colind\torilor [i ur\torilor
Suita a pornit de la intrarea `n municipiul re[edin]\ de jude] `ncep=nd cu orele 11:00, cu o or\ mai t=rziu dec=t fusese planificat ini]ial, a urmat un traseu ce a pornit de la Sta]iunea de Cercet\ri Agricole, a continuat cu Prim\ria, Policlinica Areni [i de acolo p=n\ la Bibliotec\, dup\ care a cotit spre st=nga p=n\ la Palatul Administrativ. Punctul final al masca]ilor a fost scena amplasat\ `n apropierea Palatului Administrativ, vizavi de Muzeul de {tiin]e ale Naturii. Spectacolul organizat de Centrul Tradi]iilor Populare Suceava a durat foarte mult timp, dar `nainte de a `ncepe ur\turile [i celelalte momente artistice pe scen\, carul cu boi al b\tr=nului Nicolae Pop, precum [i un grup de buciuma[i [i de ur\tori s-au oprit `n fa]a intr\rii principale de la Palatul Administrativ ca s\ `i ure pe Gheorghe Flutur, Ion Lungu [i alte zeci de persoane din cadrul administra]iei publice locale [i nu numai. Ur\turile au durat `ntre 15 [i 20 de minute, fiind rostite de persoane din mai multe zone ale jude]ului, cum ar fi Straja, Vatra Dornei, Ostra, R\d\u]i [i C=mpulung Moldovenesc.
Printre cetele de ur\tori s-au aflat grupuri cu “plugul”, iar altele, `nso]ite de muzican]i, au prezentat “dansul caprei” sau “jocul ursului”, dar [i “malanca”, o form\ de teatru popular cu tent\ satiric\, unde personajele sunt baba [i mo[neagul, doctorul, popa, capra [i ciobanul, c\iu]ii, ursul, cerbul [i negustorul.
Gheorghe Flutur le-a oferit ur\torilor col\cei [i chiar calendare de perete pentru anul 2012 editate de Consiliul Jude]ean Suceava, iar la plecarea grupului a trecut la coarnele plugului, pentru a trage, simbolic, prima brazd\. Toate forma]iile de ur\tori [i masca]i au prezentat, pe o scen\ amplasat\ `n zona central\ a ora[ului diverse dansuri [i jocuri cu m\[ti, dar [i ur\turi. Organizatorii au spus c\, ini]ial, se discutase pentru un program cu un num\r de 15 forma]ii reprezentative din jude], care s\ evolueze c=te 20 – 30 de minute. Ulterior, num\rul forma]iilor a crescut la 42, astfel `nc=t programul a fost modificat, fiecare din acestea urm=nd s\ evolueze pe scen\ c=te zece minute. Chiar [i `n aceste condi]ii, programul artistic a durat peste [ase ore, fapt care face s\ fie unul din cele mari spectacole de tradi]ii [i obiceiuri din ]ar\.
Un spectacol de ur\turi [i obiceiuri de iarn\ va fi sus]inut, mar]i dup\-amiaz\, [i `n centrul municipiului C=mpulung Moldovenesc, urm=nd s\ fie prezentat jocul m\[tilor de la Cioc\ne[ti, “caprele” din Poiana Stampei [i Fundu Moldovei, “plugul” de la Capu Satului, “bungherii” de la C=mpulung, “malanca” de la Vatra Moldovi]ei, sau “ur[ii” de la Capu C=mpului. Joi, la Vatra Dornei va fi organizat\ cea de 16-a edi]ie a Festivalului de datini [i obiceiuri de iarn\ la care sunt a[tepta]i s\ participe peste [apte sute de ur\tori [i masca]i. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Ștrandul Sucevei se deschide imediat ce vremea se va mai încălzi

Primăria Suceava este pregătită să deschidă Ștrandul Ițcani, dar acest lucru nu se va întâmpla …

No comments

  1. Toate bune dar fara toalete publice , bre ? Participantii au vopsit fara grija toti peretii cladirilor vecine .

  2. Alta panarama marca Flutur care nu a facut decat sa incurce traficul in centru.. sa se sparga gheata cu asta undeva…