Thursday , May 9 2024

Cea mai geroasă noapte din această iarnă

Noaptea de marți spre miercuri, 10 ianuarie, a fost – cel puțin unor date oficiale centralizate la nivelul județului nostru – cea mai geroasă din acest sezon rece. Cel puțin până acum. Datele colectate de cei de la Sistemul de Gospodărire al Apelor și comunicate Instituției Prefectului – Județul Suceava cu privire la unii parametri înregistrați la stațiile hidro din județ arată că dimineața de miercuri a fost – ca imagine de ansamblu – cea mai geroasă de până acum și, de altfel, cea când s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură: -20°C. Este vorba de stația hidrometrică de la Dolhești de pe râul Şomuzu Mare unde stratul de zăpadă era de 15 cm, pe apă formându-se un pd de gheață cu ochiuri.

De fapt, la niciunul din posturile hidrometrice – 39 la număr în tot județul – nu au fost înregistrate temperaturi mai ridicate de -12°C, de această „căldură” bucurându-se cei de la Broșteni, dar și la stația meteorologică din Suceava. Facem precizarea că datele de la stația meteorologică pot fi mai precise și mai ales prelucrarea lor permite și o prognoză cu un grad mai mare de acuzatețe.

Asta nu înseamnă că datele de la posturile hidrometrice nu sunt reale, dar ele nu reflectă și temperaturile de la o distanță apreciabilă față de albia râului și care pot diferi cu câteva grade. În orice caz, dacă în precedentele zile când valul de ger s-a abătut peste județul nostru pe cursurile de apă s-au înregistrat valori mai mari decât -10°C (de exemplu în dimineața zilei de 9 ianuarie valorile meteo oscilau între -17,4°C la Putna și -5°C la Broșteni), tabloul de ieri dimineață arăta un vârf neatins – oficial, cel puțin – în această iarnă.

De altfel, în dimineața zilei de 8 ianuarie valorile meteo de la posturile hidrometrice (de la ora 06:00) nu indicau nicio temperatură mai scăzută de -10°C; de fapt -9,8°C a fost înregistrat la Putna și -3°C la Broșteni. În municipiul Suceava, stația meteorologică a comunicat o temperatură de -8°C în dimineața de luni și o temperatură de -13°C în dimineața de marți. Cât privește ziua de miercuri, 10 ianuarie, numărul posturilor hidrometrice care au indicat dimineața la ora 06:00 temperaturi între -15°C și -20°C ajungea aproape de 30, comparativ cu doar 4 la care, marți, valorile coborâseră sub -15°C. La Dolhești, spre exemplu, marți fuseseră înregistrate -14°C. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Nicolae Ciucă și Ligia Deca vor participa, mâine, la lansarea candidaților PNL Suceava 

Liderul național al Partidului Național Liberal și președinte al Senatului, Nicolae Ionel Ciucă, va fi …