Tuesday , April 30 2024

Armele chimice ale lui Gaddafi au fost gasite

Noile autoritati de la Tripoli (CNT – Consiliul National de Tranzitie) au anuntat ca au gasit arsenale de arme chimice, inclusiv “gaz mustar”, ascunse de Regimul Gaddafi. Desi natura substantelor descoperite nu a fost certificata inca de specialisti, informatia a fost confirmata de premierul britanic, David Cameron, ceea ce inseamna ca defunctul dictator libian a mintit in 2004, cand Libia a aderat la Conventia pentru Arme chimice si a fost obligata sa declare si sa distruga arsenalul de arme de distrugere in masa, informeaza Daily Mail.

“Inca asteptam confirmarea in legatura cu ce este mai exact acolo, dar Gaddafi era interesat de gaz mustar. Am transmis CNT ca este extrem de important ca materialele descoperite sa nu fie mutate si sa fie pastrate in siguranta”, a declarat o sursa de la Londra, citata de Daily Mail.

In 2004, Libia a fost obligata sa declare toate armele chimice de care dispune si sa le distruga, conform unui calendar strict.

Atunci, Muammar Gaddafi a declarat 25 de tone de gaz mustar, 1.400 de tone de “precursori chimici”, utilizati la fabricarea armelor de distrugere in masa, si 3.500 de bombe aeriene pentru folosirea agentilor chimici, precum gazul mustar. De asemenea, Colonelul a spus ca Libia detine trei instalatii de producere a armelor chimice.

Vezi si

Atac cu sabia la metroul din Londra. Mai mulți răniți

Un bărbat înarmat cu o sabie sau cu o macetă a atacat mai multe persoane …