Saturday , December 2 2023

Pisaniile lui Ştefan cel Mare au fost găsite neatinse în Herson

Pisaniile lui Ştefan cel Mare au fost găsite în Herson, a anunțat ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, care confirmă că sunt neatinse și că România discută cu Ucraina preluarea lor până la sfârșitul războiului, pentru a le păstra în siguranță.

“Printre veștile rele pe care războiul din Ucraina le transmite lumii și-a făcut loc și o veste bună pentru istoria și cultura română. În urma unei noi discuții purtate sâmbătă cu ministrul ucrainean al Culturii, Dl. Olexandr Tkacenko, am aflat cu mare bucurie că pisaniile lui Stefan cel Mare au fost găsite în Herson! Sunt neatinse, în siguranță, le puteți vedea în fotografia atașată. Din nefericire, toate icoanele muzeului din Herson au fost furate de agresorul rus, crimă culturală care se repetă peste tot pe unde armata rusă a ajuns în Ucraina… Am discutat cu ministrul Tkacenko despre posibilitatea de a evacua pisaniile și alte artefacte în România pentru a le păstra în siguranță până la încetarea conflictului. Așteptăm decizia oficialilor ucraineni, suntem gata să ajutăm”, a scris pe Facebook ministrul Culturii, care a postat și o fotografie cu artefactele.

La începutul lunii noiembrie, se credea că Pisaniile lui Ștefan cel Marear fi fost furate de soldații lui Putin în timpul evacuării din Herson. Anatol Popescu, președintele fondator al Asociației românilor din sudul Basarabiei, susținuse atunci că pisaniile lui Ștefan cel Mare, artefacte din secolul al XV-lea luate de pe zidurile Cetății Albe de pe Nistru, practic lespezi cu scriere în slavonă care atestă evenimente,  ar fi fost furate de la muzeul din Herson și duse în Crimeea de către armata lui Putin.

 

 

Vezi si

Iohannis: 2024 va fi un an hotărâtor pentru cum va arăta România viitorului

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că în România mai sunt multe lucruri de făcut, …