Saturday , April 27 2024

Polonia nu va invoca Articolul 4 din Tratatul NATO după ce o rachetă a căzut pe teritoriul Poloniei

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat în Consiliul de Securitate că racheta care a căzut marți și a ucis două persoane a fost „probabil un incident nefericit”, scrie The Guardian. Este foarte probabil ca racheta, care a fost de fabricație rusă, să fi fost folosită de apărarea aeriană ucraineană, a adăugat el.

Nu există motive să credem că incidentul cu rachetă a fost un atac intenționat, a spus Duda, sau că racheta a fost lansată de partea rusă.

„Nu există niciun indiciu că acesta a fost un atac intenționat asupra Poloniei. Nu avem nicio dovadă în acest moment că a fost o rachetă lansată de partea rusă. Există multe indicii că a fost o rachetă de apărare aeriană, care, din păcate, a căzut pe teritoriul polonez. Suntem în contact direct cu aliații noștri din NATO. Subliniez – nu avem nicio dovadă circumstanțială care să ne permită să concluzionăm că a fost un atac asupra Poloniei”, a afirmat Duda.

El le-a cerut locuitorilor din estul Poloniei să nu fie „îngrijorați de prezența sporită a serviciilor și a armatei”. „Vă rugăm să vă păstrați calmul – siguranța noastră este asigurată”, a mai spus el. La rândul lui, premierul polonez a declarat că țara sa nu va invoca articolul 4 din Tratatul Alianței Nord-Atlantice – adică acela care acoperă cazul în care un stat membru se simte amenințat.

 

Vezi si

Varșovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbații de vârsta mobilizării

Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunțat că țara sa este pregătită să ajute Ucraina …