Tuesday , April 30 2024

Șeful SBU pe vremea lui Ianukovici, pus de ruși șef al „serviciilor speciale” din regiunea Herson ocupată

Bătălia ruso-ucraineană pentru regiunea Herson se duce pe multe planuri. În vreme ce rușii se chinuie de mai multă vreme să instaureze o așa numită republică populară pe modelul celor din Donbas, ucrainenii dau lovituri importante în speranța că reușesc o contraofensivă. Partizanii ce au rămas pe teritoriul ocupat de ruși ba aruncă în aer o mașină cu „polițiști” care dezertaseră, ba încearcă și uneori reușesc unele atentate la adresa unor lideri locali care au defectat și se pun la conducerea Hersonului. În acest timp, ucrainenii anunță că au bombardat „în filigran” un pod de pe Nipru.

De cealaltă parte, nici rușii nu se lasă mai prejos. Ba anunță vreun concert, ba vreo intenție de referendum, dar una din cele mai interesante mutări este legată de numirea cuiva la coordonarea serviciilor speciale din zona Herson. Cum era de așteptat, nu toți securiștii ucraineni au decis să lupte contra rușilor, dar a fi la comanda unor structuri speciale nu era la îndemâna oriocui. Și iată că rușii au găsit soluția. O spun ucrainenii chiar: șeful SBU din perioada președinției lui Viktor Ianukovici a fost numit pentru a supraveghea „Serviciile speciale” ale regiunii Herson. Media ucraineană (RBC-Ucraina, publicația MOST) nu a spus de unde ar fi aceste informații, dar a precizat că, de fapt, au primit confirmări ale unor informații care acreditau încă din iunie ideea că așa-numitele „servicii speciale” din regiunea Herson au drept „curator” pe Oleksandr Iachimenco. El este originar din Estonia și, în prezent, este un cetățean activ al Rusiei care a servit în armata sa.

Există informații neconfirmate despre munca lui Iachimenco în SBU la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000. Cu certitudine, Iachimenco a început să lucreze în Serviciul de Securitate al Ucrainei în 2010 – timp de mai bine de un an a fost șeful departamentului din Sevastopol, la acea veme orașul era parte a Ucrainei.

În această poziție, Iachimenco a devenit general major. În 2011-2012, timp de 11 luni, a fost șeful SBU în regiunea Donețk. În vara lui 2012, Iachimenco a fost promovat în funcția de prim-adjunct al șefului SBU și șef al departamentului „K” pentru combaterea corupției și crimei organizate. La începutul lui 2013, prin ceea ce media ucraineană califică a fi o încălcare a legii, Iachimenco, a fost numit șef al SBU de către președintele fugar Ianukovici. În această poziție, s-a „distins” încercând să implice SBU în încercările autorităților de a suprima Euromaidanul în februarie 2014. După ce Ianukovici a fost înlăturat de la putere, Iachimenco a fugit în Rusia. Pentru implicarea în încercări de suprimare a Euromaidanului, el a fost informat de suspiciuni de cel puțin 4 ori – în 2014, 2015, 2017 și 2021. În 2020, potrivit Ukrainian News, rusul a fost arestat în lipsă de Tribunalul Districtual Pecersk din Kiev. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Stoltenberg: ”Nu e prea târziu” pentru ca Ucraina să câștige războiul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat într-o vizită la Kiev, a dat asigurări luni …